Wiosna

czyli nic konkretnego, za to do wszystkiego

Moderator: RedAktorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Post autor: Alfi »

Gata Gris pisze:Wiosna jej mać... Rano zero na termometrze, przyszło wyciągać już pochowane szalik, rękawiczki i opaskę na uszki... A i to żałowałam, że podpinki do płaszcza nie odkopałam :/
No to po co tak wcześnie wstajesz? O 8:30 można już było wyjść w koszuli (takiej trochę grubszej) założonej na podkoszulek.
Zastanawiam się, czy można już zaryzykować sianie wilców na balkonie, czy jeszcze poczekać parę dni.
Edit: Cytat, bo mi nową stronę zacząć wypadło.
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Gata Gris
Kurdel

Post autor: Gata Gris »

Alfi pisze:No to po co tak wcześnie wstajesz?
Odpowiem bardzo oryginalnie - do pracy :)
Bardzo lubię czytać! Na świecie jest tyle wspaniałych książek! Ja na ten przykład mogę pić miesiąc albo dwa, a potem wziąć i przeczytać jakąś książkę... I ta książka wyda mi się taka dobra, a ja sobie taki zły, że się okropnie denerwuję...

Awatar użytkownika
fealoce
Kadet Pirx

Post autor: fealoce »

Tja, a jak się z pracy wraca, to trzeba ciuchy ściągać :(
Ale w niedzielę jak byłam w Powsinie, dzielnie paradowałam w moim czarnym sztruksowym płaszczu i w czarnych rękawiczkach. Ciekawe czemu ludzie się na mnie dziwnie patrzyli :D

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Ale nikt nie wyciągnął komórki?
Dobre i to...
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Nieśmiało mi kiełkują pierwsze wilce na balkonie.
Teraz broń Demeter przymrozku...
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Buka
C3PO

Post autor: Buka »

Hmm... ma ktoś doświadczenie w hodowaniu irysów i/lub kosaćców?
Rosną mi na działce, zawsze zakwitały późno, ale tej wiosny stwierdziły, że nie zakwitną. Nawet pączków nie mają. Za to liście piękne, wielkie, zieloniusie! Nie mam pojęcia, czym może być to spowodowane :\
A w ogóle... to co powinno się z nimi robić na zimę? Ścinać równo z gruntem, czy zostawiać, czy jeszcze coś innego? O.o

Darujcie, że w tym wątku piszę, ale odpowiedniejszego nie znalazłam^^"

Awatar użytkownika
Ebola
Straszny Wirus

Post autor: Ebola »

Możesz ściąć albo zostawić, chyba bez znaczenia, ja ścinam (tak powyżej grunty, kiedy już liście padną. Bo mnie melancholia ogarnia. Ale może jeszcze zakwitną, maj w sumie nie jest za ciepły tego roku.
Jedz szczaw i mirabelki, a będziesz, bracie, wielki!
FORUM FAHRENHEITA KOREĄ PÓŁNOCNĄ POLSKIEJ FANTASTYKI! (Przewodas)
Wzrúsz Wirúsa!

Awatar użytkownika
Baranek
Mamun

Post autor: Baranek »

Nie poddawaj się melancholii. Ciesz się wiosną. Tym bardziej, że to już ostatnia. W witrynie sklepu widziałem napis: "Likwidacja wiosny". Od paru dni tak wisi. A ostatnio jest dopisek: "Do soboty". I po ptakach.

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

A w nocy z czwartku na piątek podobno będzie przymrozek.
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Hipolit
Klapaucjusz

Post autor: Hipolit »

Alfi pisze:A w nocy z czwartku na piątek podobno będzie przymrozek.
Na szczęście wiara w Instytut Magii i Głównej Wróżby nie jest obowiązkowa. Ja tam im nie wierzę jak psom! ;)
Pozdrawiam
Hipolit
Navigare necesse est, vivere non est necesse

Awatar użytkownika
Buka
C3PO

Ebola pisze:Możesz ściąć albo zostawić, chyba bez znaczenia, ja ścinam (tak powyżej grunty, kiedy już liście padną. Bo mnie melancholia ogarnia. Ale może jeszcze zakwitną, maj w sumie nie jest za ciepły tego roku.
Może ;) A co do ścinania albo nie, to problem jest taki, że one cały czas wyglądają, jakby rosły, nawet zimą :\

A z tą likwidacją wiosny, to prawda być może. Dzisiaj przeprosiłam się z kurtką. I pewnie przez najbliższe dni nie będę się z nią rozstawać.

Bardziej poważnie mówiąc, to za ,,parę" latek będziemy mieć tylko zimę i lato...

Xiri
Nexus 6

Post autor: Xiri »

Ja chodzę z kolei na krótko, ale i tak mi gorąco :/ O ósmej rano już świra dostaję, tyle że jestem zimnolubna. Kali chcieć zima!

Awatar użytkownika
Gata Gris
Kurdel

Buka pisze:Dzisiaj przeprosiłam się z kurtką. I pewnie przez najbliższe dni nie będę się z nią rozstawać.

Bardziej poważnie mówiąc, to za ,,parę" latek będziemy mieć tylko zimę i lato...
Ja się póki co w ogóle z kurtką nie rozstawałam i nic nie wskazuje, żebym miała na to ochotę.
A co do pór roku, to sądzę raczej, że zostanie nam tylko wiosna (która nie przejdzie w lato) i jesień (nieprzechodząca w zimę). Tak wychodzi po zużyciu przeze mnie odzieży sezonowej.
Bardzo lubię czytać! Na świecie jest tyle wspaniałych książek! Ja na ten przykład mogę pić miesiąc albo dwa, a potem wziąć i przeczytać jakąś książkę... I ta książka wyda mi się taka dobra, a ja sobie taki zły, że się okropnie denerwuję...

Awatar użytkownika
Buka
C3PO

Ja tak raczej nawiązywałam do prognoz klimatu na przyszłość, Gato. Się ma wyostrzyć. Skrajności będą. A przejściowe pory roku, takie jak wiosna i jesień właśnie (moje ulubione, kurza kapota-.-) będą systematycznie zanikać.
A swoją drogą ocieplenie klimatu xP

Awatar użytkownika
Gata Gris
Kurdel

Buka pisze:Ja tak raczej nawiązywałam do prognoz klimatu na przyszłość, Gato. Się ma wyostrzyć. Skrajności będą.
Rozumiem, co miałaś na myśli, ja też takie prognozy czytałam. Ale ostatnio coś z prognozami dzieje się dziwnego - nie trafiają nawet te kilkugodzinne (typu: "brak opadów", a za oknem leje). Porównując klimat w Gdańsku z czasów mojego dzieciństwa i młodości, kiedy lato to były parumiesięczne upały, a zima - długotrwałe śniegi i mrozy, teraz obserwuję coraz większe zlewanie się pór roku w jedną uśrednioną. Może to ta nadmorska specyfika, ale zauważam to w ciągu tylu ostatnich lat, że to raczej nie przypadek. Stokrotki na grudniowym klombie przestały już dziwić kogokolwiek, a rozczarowani zmarnowanym urlopem turyści są dyżurnym letnim tematem mediów.

ODPOWIEDZ