Pytania wszelakie
Moderator: RedAktorzy
- ElGeneral
- Mistrz Jedi
Nic mi o tym nie wiadomo. Władcy Rusi, owszem, byli Waregami. W Polsce też ich trochę było - rody bodajże Awdańców, czy Jaszczołtów, ale Piastowie byli chyba rodzimego chowu. Jeżeli nie, niech mnie ktoś oświeci...
Ostatnio zmieniony sob, 19 lis 2011 08:42 przez ElGeneral, łącznie zmieniany 1 raz.
Takie jest moje zdanie w tej materii, a oprócz tego uważam, że Kartagina powinna być zburzona.
- Alfi
- Inkluzja Ultymatywna
- ElGeneral
- Mistrz Jedi
A w Iranie żyją Polacy mówiący o sobie: "A ja to Lach jestem..." ;-)...
Ostatnio zmieniony sob, 19 lis 2011 08:48 przez ElGeneral, łącznie zmieniany 1 raz.
Takie jest moje zdanie w tej materii, a oprócz tego uważam, że Kartagina powinna być zburzona.
- Ilt
- Stalker
Jest sobie taka teoria, równie sensowna i potwierdzona co inne, w tym te o lokalnym pochodzeniu. Tu trochę więcej, w tym argumenty i interpretacja artefaktów przez obie strony.ElGeneral pisze:Nic mi o tym nie wiadomo. Władcy Rusi, owszem, byli Waregami. W Polsce też ich trochę było - rody bodajże Awdańców, czy Jaszczołtów, ale Piastowie byli chyba rodzimego chowu. Jeżeli nie, niech mnie ktoś oświeci...
e: cytata
The mind is not a vessel to be filled but a fire to be kindled.
- Alfi
- Inkluzja Ultymatywna
Ongiś (całe wieki temu) dość dużo na ten temat czytałem i naprawdę trudnym zadaniem było odsianie faktów od argumentów dobieranych pod tezę z góry przyjętą. Wszystkie te dyskusje o Normanach skażone są pewnym "grzechem pierworodnym": korzeniami tkwią w czasach i mentalności, z których wyrosły różne ideologie z przedrostkiem "pan".
Edit: A ktoś kiedyś obrazowo nazwał Normanów "mamelukami Północy". I coś w tym jest.
Edit: A ktoś kiedyś obrazowo nazwał Normanów "mamelukami Północy". I coś w tym jest.
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.
Hadapi dengan senyuman.
- ElGeneral
- Mistrz Jedi
- Alfi
- Inkluzja Ultymatywna
Nazywaj ich, jak chcesz. Była w każdym razie różnica statusu. Nazwa mameluków wywodzi się od słowa "niewolnik", a Normanowie byli wolnymi wojownikami, wynajmującymi się do mokrej roboty każdemu, kto płacił. Jedni Bizantyjczykom, inni (jak wspomniany Guiscard) ich przeciwnikom.
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.
Hadapi dengan senyuman.
- ElGeneral
- Mistrz Jedi
Lubię, jak mi kto dobitnie wyjaśnia to, co już wiedziałem. Mając dziesięć czy dwanaście lat oglądałem rosyjski film o dwu gruzińskich chłopcach i braciach, których porwano z rodzinnej wioski i sprzedano gdzieś W Turcji na targu niewolników. Jednego kupił jakiś francuski arystokrata, drugiego egipski basza. Obaj chłopcy, już jako młodzi wojownicy spotkali się w Bitwie Pod Piramidami - naturalnie jako wrogowie. Ot, taka sobie łzawa historyjka...
Ostatnio zmieniony sob, 19 lis 2011 12:28 przez ElGeneral, łącznie zmieniany 1 raz.