Pytania wszelakie

czyli nic konkretnego, za to do wszystkiego

Moderator: RedAktorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ElGeneral
Mistrz Jedi

Post autor: ElGeneral »

Zmienię zdanie, jak Wikingowie zaczną gromadnie przyjeżdżać do Polski, żeby się tu osiedlać i pracować...
Takie jest moje zdanie w tej materii, a oprócz tego uważam, że Kartagina powinna być zburzona.

Awatar użytkownika
Ilt
Stalker

Post autor: Ilt »

No przecież już to zrobili. Taki Mieszko I był przecież Wikingiem. ;-))
The mind is not a vessel to be filled but a fire to be kindled.

Awatar użytkownika
ElGeneral
Mistrz Jedi

Nic mi o tym nie wiadomo. Władcy Rusi, owszem, byli Waregami. W Polsce też ich trochę było - rody bodajże Awdańców, czy Jaszczołtów, ale Piastowie byli chyba rodzimego chowu. Jeżeli nie, niech mnie ktoś oświeci...
Ostatnio zmieniony sob, 19 lis 2011 08:42 przez ElGeneral, łącznie zmieniany 1 raz.
Takie jest moje zdanie w tej materii, a oprócz tego uważam, że Kartagina powinna być zburzona.

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Post autor: Alfi »

Pewien doktor z krakowskiego religioznawstwa twierdził, że Mieszko był Semitą z Bliskiego Wschodu. Miał na imię Dago, na cześć boga Dagana.
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
ElGeneral
Mistrz Jedi

A w Iranie żyją Polacy mówiący o sobie: "A ja to Lach jestem..." ;-)...
Ostatnio zmieniony sob, 19 lis 2011 08:48 przez ElGeneral, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ilt
Stalker

ElGeneral pisze:Nic mi o tym nie wiadomo. Władcy Rusi, owszem, byli Waregami. W Polsce też ich trochę było - rody bodajże Awdańców, czy Jaszczołtów, ale Piastowie byli chyba rodzimego chowu. Jeżeli nie, niech mnie ktoś oświeci...
Jest sobie taka teoria, równie sensowna i potwierdzona co inne, w tym te o lokalnym pochodzeniu. Tu trochę więcej, w tym argumenty i interpretacja artefaktów przez obie strony.

e: cytata

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Szczególnie ta "racial superiority of Normans" jest interesująca.
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Ilt
Stalker

Z tego co pamiętam to chodziło Kleinowi o lepiej odżywieni, uzbrojeni i wytrenowani.

Awatar użytkownika
ElGeneral
Mistrz Jedi

Skoro założyli Jomsborg, to mogli przenikać i dalej...

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Ongiś (całe wieki temu) dość dużo na ten temat czytałem i naprawdę trudnym zadaniem było odsianie faktów od argumentów dobieranych pod tezę z góry przyjętą. Wszystkie te dyskusje o Normanach skażone są pewnym "grzechem pierworodnym": korzeniami tkwią w czasach i mentalności, z których wyrosły różne ideologie z przedrostkiem "pan".

Edit: A ktoś kiedyś obrazowo nazwał Normanów "mamelukami Północy". I coś w tym jest.
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
ElGeneral
Mistrz Jedi

He, he, Północy... A Roger Guiscard i podbój Sycylii, to pryszcz?

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

To też na północ od mameluków (przynajmniej tych egipskich).
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
ElGeneral
Mistrz Jedi

To może dla odróżnienia od egipskich (waleczni chłopcy byli, nawiasem mówiąc; popędzili np. kota Mongołom), zaczniemy tych Normanów nazywać tatelukami?

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Nazywaj ich, jak chcesz. Była w każdym razie różnica statusu. Nazwa mameluków wywodzi się od słowa "niewolnik", a Normanowie byli wolnymi wojownikami, wynajmującymi się do mokrej roboty każdemu, kto płacił. Jedni Bizantyjczykom, inni (jak wspomniany Guiscard) ich przeciwnikom.
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
ElGeneral
Mistrz Jedi

Lubię, jak mi kto dobitnie wyjaśnia to, co już wiedziałem. Mając dziesięć czy dwanaście lat oglądałem rosyjski film o dwu gruzińskich chłopcach i braciach, których porwano z rodzinnej wioski i sprzedano gdzieś W Turcji na targu niewolników. Jednego kupił jakiś francuski arystokrata, drugiego egipski basza. Obaj chłopcy, już jako młodzi wojownicy spotkali się w Bitwie Pod Piramidami - naturalnie jako wrogowie. Ot, taka sobie łzawa historyjka...
Ostatnio zmieniony sob, 19 lis 2011 12:28 przez ElGeneral, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ