Pytania wszelakie

czyli nic konkretnego, za to do wszystkiego

Moderator: RedAktorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Post autor: Alfi »

Mogło się zdarzyć.
A dlaczego w krajach muzułmańskich ludzie z wyższych sfer mają często jaśniejszą skórę?
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
ElGeneral
Mistrz Jedi

Post autor: ElGeneral »

Bo ich matkami często bywały porwane białki?
Takie jest moje zdanie w tej materii, a oprócz tego uważam, że Kartagina powinna być zburzona.

Awatar użytkownika
ElGeneral
Mistrz Jedi

Czy ktoś wie, co może oznaczać skrót MCK użyty w wyrażeniu "...heroin, malta, or MCK"?
Takie jest moje zdanie w tej materii, a oprócz tego uważam, że Kartagina powinna być zburzona.

Awatar użytkownika
Ilt
Stalker

Post autor: Ilt »

Oksykodon chyba.
The mind is not a vessel to be filled but a fire to be kindled.

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

ElGeneral pisze:Bo ich matkami często bywały porwane białki?
Tak. A blondynkę o jasnej karnacji nie każdy mógł sobie na targu kupić do haremu.
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.

Xiri
Nexus 6

Post autor: Xiri »

ElGeneral pisze:Czy ktoś wie, co może oznaczać skrót MCK użyty w wyrażeniu "...heroin, malta, or MCK"?
Jeśli to ironia, to może Międzynarodowy Czerwony Krzyż? Międzynarodowe Centrum Kultury?

Znaczeń tego skrótu jest tyle, co kotów na terenie stolicy.

link

Awatar użytkownika
No-qanek
Nexus 6

Post autor: No-qanek »

Tak, Anglicy zdecydowanie używają polskiego skrótu na Międzynarodowy Czerwony Krzyż. Taką mają tradycję.
"Polski musi mieć inny sufiks derywacyjny na każdą okazję, zawsze wraca z centrum handlowego z całym naręczem, a potem zapomina i tęchnie to w szafach..."

Awatar użytkownika
hundzia
Złomek forumowy

Post autor: hundzia »

ElGeneral pisze:Czy ktoś wie, co może oznaczać skrót MCK użyty w wyrażeniu "...heroin, malta, or MCK"?
heroina,
MCK to nazwa producenta farmacautyków McKesson, nie jest to opisane w linku, ale nieoficjalnie specjalizującego się w opioidach i ich dystrybucji. Z maltą się nie spotkałam, ale skoro niektóre rodzaje heroiny (w zależności od domieszek i czystości) biorą nazwę czasem od kraju w którym wyplynęły (China white, India, Polish (w kraju znany jako kompot)) podążałabym tym tropem, jako, że na Malcie istnieje w tym momencie na rynku najczystsza heroina.
edit: czemu link mi się rozjechał? Nie wiem jak wywalic nawiasy z linku, by działał.
Wzrúsz Wirúsa!
Wł%aś)&nie cz.yszc/.zę kl]a1!wia;túr*ę

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

A kiedyś maltą nazywana była bodaj zaprawa murarska...
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Ilt
Stalker

Post autor: Ilt »

hundzia pisze:
heroina,
MCK to nazwa producenta farmacautyków McKesson, nie jest to opisane w linku, ale nieoficjalnie specjalizującego się w opioidach i ich dystrybucji. Z maltą się nie spotkałam, ale skoro niektóre rodzaje heroiny (w zależności od domieszek i czystości) biorą nazwę czasem od kraju w którym wyplynęły (China white, India, Polish (w kraju znany jako kompot)) podążałabym tym tropem, jako, że na Malcie istnieje w tym momencie na rynku najczystsza heroina.
edit: czemu link mi się rozjechał? Nie wiem jak wywalic nawiasy z linku, by działał.
Toteż mówię, MCK - oksykodon, McK (też) to produkują i sprzedają.

Nawias lewy %28, nawias prawy %29. To powinno zamieniać nawiasy na % automatycznie. ;)
The mind is not a vessel to be filled but a fire to be kindled.

Awatar użytkownika
hundzia
Złomek forumowy

Post autor: hundzia »

Dziękuję Ilcie, zapamiętam, teraz już i tak nie zedytuję :(
Wzrúsz Wirúsa!
Wł%aś)&nie cz.yszc/.zę kl]a1!wia;túr*ę

Awatar użytkownika
ElGeneral
Mistrz Jedi

Od kilku już lat wszyscy, którym leży na sercu dobro polskiego czytelnictwa książek, wyrażają się najgorszymi wyrazami o monopolu MPiK-u. Czy nie dałoby się rzeki tych żalów i narzekań skierować do rozpatrzenia przez UOKiK? Pojedynczy wydawca bandytom z Empiku nie podskoczy, ale niech mi znawcy prawa odpowiedzą, czy nie dałoby się wypichcić jakiegoś zbiorowego pozwu? Skoro istnieje coś takiego, jak ustawodawcza inicjatywa obywatelska to może i z tym coś by się wykukało? Nie może przecież być tak, że kilku warszawskich cwaniaczków trzyma za gardło cały księgarski rynek w Polsce i niczego się z tym nie da zrobić. Ci panowie mogą skazać na nicość każdego polskiego pisarza!
Ostatnio zmieniony czw, 01 gru 2011 15:07 przez ElGeneral, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

ElGeneral pisze: Ci panowie nogą skazać na nicość każdego polskiego pisarza!
Pomyłka freudowska?
Kto wie, może nawet małym palcem u lewej nogi...
Swoją drogą, ciekawy jestem, czy ktokolwiek "posiada wiedzę" pozwalającą prześledzić mechanizmy rządzące "kolejnością dziobania" w branży.
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
ElGeneral
Mistrz Jedi

Już, Alfi, zmieniłem tę "nogę". Ale tylko to podchwyciłeś z mojego postu? Nie dociera do Ciebie, że jak kilku hersztów z MPiK-u zechce wykasować np. pisarza Chrapkowskiego, to choćby ten miał rzesze fanów liczne, jawne i dwupłciowe - zniknie z księgarskich półek, bo żaden wydawca sam nie udźwignie ciężaru dystrybucji jego niewątpliwie poczytnych książęk? Co, Polacy przejdą na "samizdaty" Nie rozśmieszaj mnie...

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Ależ dociera, dociera. Świadczy o tym poniekąd ciąg dalszy mojego posta.

Edit: Ale czy ktoś z nas wie, dlaczego jest tak, jak jest? Możemy się pooburzać... A potem jeszcze ktoś zapyta: "A jakie macie dowody, że jest tak, jak jest?"
Hadapi dengan senyuman.

ODPOWIEDZ