Wyszperane - podesłane ver. 3.0
Moderator: RedAktorzy
- JanTanar
- Fargi
Re: Wyszperane - podesłane ver. 3.0
"implikuje" ? to chyba między innymi do mnie. :)
Tylko, że ja efekt cieplarniany uznaję za fizyczny pewnik. (naturalny jest na poziomie 32 stopni, potencjalny ludzki +1-2 stopni, bywało w dawnych epokach +8-11 stopni, obecny dla geologii to "pikuś")
Czy potencjalne ocieplenie oznacza globalną zagładę przyrody? W życiu..., nie takie depresje przyroda przeżywała. Koniec zlodowacenia był bardziej dotkliwy.
Czy jakakolwiek znacząca zmiana klimatu ma znaczenie?
Ma, kończy naszą cywilizację, definitywnie. Przyzwyczajeni do stabilności i dobrobytu nie jesteśmy w stanie zareagować na taką zmianę. Szczególnie przy jej szybkości, którą sobie, być może, fundujemy. (i nie! nie jestem fanatykiem ocieplenia. Po prostu tak mi się wydaje, że nie jest to niemożliwe, ale jest prawdopodobne. Astrofizycznie. IMHO.)
Tylko, że ja efekt cieplarniany uznaję za fizyczny pewnik. (naturalny jest na poziomie 32 stopni, potencjalny ludzki +1-2 stopni, bywało w dawnych epokach +8-11 stopni, obecny dla geologii to "pikuś")
Czy potencjalne ocieplenie oznacza globalną zagładę przyrody? W życiu..., nie takie depresje przyroda przeżywała. Koniec zlodowacenia był bardziej dotkliwy.
Czy jakakolwiek znacząca zmiana klimatu ma znaczenie?
Ma, kończy naszą cywilizację, definitywnie. Przyzwyczajeni do stabilności i dobrobytu nie jesteśmy w stanie zareagować na taką zmianę. Szczególnie przy jej szybkości, którą sobie, być może, fundujemy. (i nie! nie jestem fanatykiem ocieplenia. Po prostu tak mi się wydaje, że nie jest to niemożliwe, ale jest prawdopodobne. Astrofizycznie. IMHO.)
- Poc Vocem
- Sepulka
Kluczowe jest tu sformułowanie "raczej w niezmiennym". Nie sugeruję, że nie przesunęła się w ogóle, a jedynie, że ruch ten był w porównaniu do innych płyt tektonicznych stosunkowo niewielki (por. chociażby Indie).JanTanar pisze:Tylko, że nie tak do końca jest to prawdą."Tak sobie myślę, że przez ostatnie kilkaset milionów lat Antarktyda pozostawała raczej w niezmiennym położeniu."
Chodziło mi raczej o fakt przydawania następującemu ociepleniu zbyt dużej wagi - to, że ono następuje, nie ulega wątpliwości, spierać się można jedynie nad tempem i zwykłością czy też niezwykłością tego procesu.JanTanar pisze:I mimo wszystko nie do końca rozumiem, dlaczego nie można mówić że być może będzie cieplej, tylko dlatego że kiedyś było jeszcze cieplej?
Weźmy chociażby epoki lodowcowe. W czasach nie tak dawnych mieliśmy kilka zlodowaceń (na terenie Polski cztery, o ile dobrze pamiętam było też kilka mniejszych, które do Polski nie dotarły). Spójrzmy teraz na ten rysunek. Widzimy tam bardzo wyraźne okresowe spadki i wzrosty, w czasie których krzywa jest niemal pionowa. I właśnie chodzi o to "niemal". Na oko wzrost z -6 na 2 *C zajmował mniej niż 10 tysięcy lat. Sęk w tym, że nie możemy powiedzieć z przekonaniem, że krzywa ta wyglądała dokładnie tak, mogła być jeszcze bardziej pionowa, wtedy już zbliżymy się do wartości obserwowanej w ostatnich latach :).JanTanar pisze:Mocne twierdzenie, naprawdę mocne... O które wydarzenia chodzi? (zwykle na portalach, gdzie to zdanie się pojawia, też nie do końca to wyjaśniają :) )Można zatem zaryzykować twierdzenie, że naukowcy sami nie wiedzą o co w tych wydarzeniach naprawdę chodzi.
Nie, ktoś mnie zagadał i pogubiłem się w środku myśli :/nosiwoda pisze:Jaki jest związek pierwszej i drugiej części zdania? Chyba że na skutek błędu wstawiłeś "nie" przed "mieć podstaw".
Gadulissima: Byłam i poprawiłam cytowanie. :)))
- Alfi
- Inkluzja Ultymatywna
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.
Hadapi dengan senyuman.
- Małgorzata
- Gadulissima
A teraz? Protestujesz przeciw czemuś? :)))
So many wankers - so little time...
- Alfi
- Inkluzja Ultymatywna
Od czasu do czasu.
Nawiasem mówiąc, jeżeli kiedyś trafię szóstkę, to będę mógł przy pomocy jednej jednorazówki protestować tylko raz, a nie dwa albo trzy.
Nawiasem mówiąc, jeżeli kiedyś trafię szóstkę, to będę mógł przy pomocy jednej jednorazówki protestować tylko raz, a nie dwa albo trzy.
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.
Hadapi dengan senyuman.
-
- Laird of Theina Empire
Ćpasz?! Nigdy bym nie pomyślał... Alfi ćpunem Cipunem, wyznawcą jednorazowej strzykawki...Alfi pisze: to będę mógł przy pomocy jednej jednorazówki protestować tylko raz, a nie dwa albo trzy.
Jak się można na ludziach przejechać...
- Alfi
- Inkluzja Ultymatywna
O, Juhami nie zajrzał na zalinkowaną stronę, więc nie wie, w czym rzecz, a komentuje.
Hadapi dengan senyuman.
Hadapi dengan senyuman.
- Małgorzata
- Gadulissima
Pamiętacie dowcipy zaczynające się od: "Dlaczego kura przeszła na drugą stronę drogi"?
Pojawiła się odpowiedź: "I dream of a better world, where chickens can cross the road without having their motives questioned*".
Można sobie nawet kupić taki napis do dekoracji ściany... :)))
- Inkluzja Ultymatywna
Dość przekonująca była też odpowiedź Lindy: Bo to zła kura była.
Hadapi dengan senyuman.
Hadapi dengan senyuman.
-
- Laird of Theina Empire
- nimfa bagienna
- Demon szybkości
Jest dobra na wszystko, jak widać:)
Tłumaczenie niechlujstwa językowego dysleksją jest jak szpanowanie małym fiutkiem.
- ElGeneral
- Mistrz Jedi
Nie lubię GW, ale ten wywiad jest genialny!
http://wyborcza.pl/magazyn/1,137770,157 ... html#TRCuk
Takie jest moje zdanie w tej materii, a oprócz tego uważam, że Kartagina powinna być zburzona.
- Ebola
- Straszny Wirus
A tu się z Tobą zgadzam. Świetny.
Jedz szczaw i mirabelki, a będziesz, bracie, wielki!
FORUM FAHRENHEITA KOREĄ PÓŁNOCNĄ POLSKIEJ FANTASTYKI! (Przewodas)
Wzrúsz Wirúsa!
FORUM FAHRENHEITA KOREĄ PÓŁNOCNĄ POLSKIEJ FANTASTYKI! (Przewodas)
Wzrúsz Wirúsa!
- ElGeneral
- Mistrz Jedi
http://podroze.gazeta.pl/podroze/1,1141 ... l#BoxLSTxt
Warto przeczytać. Śmiech to zdrowie, a zatem i pieniądze w kieszeni, bo oszczędza wydatków na lekarzy ;-)...
Warto przeczytać. Śmiech to zdrowie, a zatem i pieniądze w kieszeni, bo oszczędza wydatków na lekarzy ;-)...
Takie jest moje zdanie w tej materii, a oprócz tego uważam, że Kartagina powinna być zburzona.
- Zanthia
- Alchemik
To chyba najlepszy artykuł, który czytałam od kilku lat.ElGeneral pisze:Nie lubię GW, ale ten wywiad jest genialny!
It's me - the man your man could smell like.