Wiosna

czyli nic konkretnego, za to do wszystkiego

Moderator: RedAktorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marcin Robert
Niegrzeszny Mag

Post autor: Marcin Robert »

Dzisiaj, około siódmej rano, widziałem pierwszego jerzyka.

Awatar użytkownika
nimfa bagienna
Demon szybkości

Post autor: nimfa bagienna »

Czy ktoś z szanownych państwa miał kiedyś róże w skrzynce na balkonie?

Bo miałam ci ja winobluszcz w takiej wielgachnej skrzyni, ale nie przetrwał tej zimy z jej mrozami. Oderwałam go od ściany i wyrzuciłam. A skrzynia stoi pusta. I tak myślę... może by tak ze dwa krzaczki róż do niej wsadzić?
Któś cóś wie na ten temat? Podzieli się doświadczeniem?
Tłumaczenie niechlujstwa językowego dysleksją jest jak szpanowanie małym fiutkiem.

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Post autor: Alfi »

Od paru dni nie da się zapędzić w okolice lasu, by nie zobaczyć ludzi rwących całe naręcza konwalii (co nielegalne jest). Nawiasem mówiąc, w Paryżu konwalia jest "kwiatem pierwszomajowym", ze czego wynika, że klimatycznie jesteśmy o co najmniej tydzień do tyłu.
A tak przy okazji: widział ktoś może konwalie o różowych pręcikach z Wyspy Konwaliowej w okolicach Wolsztyna?
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
hundzia
Złomek forumowy

Post autor: hundzia »

nimfa bagienna pisze:Czy ktoś z szanownych państwa miał kiedyś róże w skrzynce na balkonie?

Bo miałam ci ja winobluszcz w takiej wielgachnej skrzyni, ale nie przetrwał tej zimy z jej mrozami. Oderwałam go od ściany i wyrzuciłam. A skrzynia stoi pusta. I tak myślę... może by tak ze dwa krzaczki róż do niej wsadzić?
Któś cóś wie na ten temat? Podzieli się doświadczeniem?
Miałam kiedyś w skrzyniach przy altance, ale to były miniaturki i zimy nie przetrwały, mimo okrywania. Polskiej zimy.

Róże chyba jednak nie są stworzone do skrzyń, chyba, że zimuje się je w domu.

EDIT: Alfi, moje konwalie co prawda zdechły, chyba zabiła je jesienno-zimowa wilgoć, ale irysy zbierają się do zakwitnięcia. Naliczyłam już sześć pączków kwiatowych :P
Wzrúsz Wirúsa!
Wł%aś)&nie cz.yszc/.zę kl]a1!wia;túr*ę

Awatar użytkownika
Ebola
Straszny Wirus

Post autor: Ebola »

A u mnie konwalie latoś obrodziły. Mlecze też, dorodne cholery jak nigdy.
Jedz szczaw i mirabelki, a będziesz, bracie, wielki!
FORUM FAHRENHEITA KOREĄ PÓŁNOCNĄ POLSKIEJ FANTASTYKI! (Przewodas)
Wzrúsz Wirúsa!

Awatar użytkownika
Młodzik
Yilanè

Post autor: Młodzik »

Na konwalie trzeba uważać :).

Awatar użytkownika
hundzia
Złomek forumowy

Wiemy. Trujaki.
Wzrúsz Wirúsa!

Xiri
Nexus 6

Post autor: Xiri »

Tak zimnego maja (ogólnie wiosny) jeszcze nie widziałam, rano trzeba chodzić w zimowych rękawiczkach ;p A co tam w przyrodzie? Tulipany kwitną z półtoramiesięcznym opóźnieniem, jest już po magnoliach, a trawniki pokryte są plandeką dmuchawców. Słońca nie ma (ufff!), natomiast w nocy są często burze.

zaimki

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Ejże, a ubiegłorocznych majowych przymrozków nie pamiętasz?
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.

Xiri
Nexus 6

W tamtym roku o tej porze chodziłam ubrana na krótko. Tulipany wyszły pod koniec marca, a teraz miesiąc później. W Zachodniopomorskim przeważnie jest najcieplej w kraju, ale nie tym razem. W każdym bądź razie maciejki jeszcze nie sadzę.

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

A mnie o tej porze w ubiegłym roku przymrozek zniszczył wilce na balkonie. Teraz zaczęły kiełkować i stoją w wodzie, ale jest dużo cieplej.
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Mara
Stalker

Post autor: Mara »

Marudzicie ;-) Ja tam się cieszę, że zamiast śniegu pada mi deszcz (chociaż szczyty zboczy mojej doliny wciąż pokryte są śniegiem).
Dwa tygodnie temu widziałam na własne oczy jak w Małopolsce i na Podkarpaciu kwitły jabłonie, magnolie, tulipany, więc jednak aż tak źle nie może być. Chyba, że Polska południowo - wschodnia to jakiś wyjątek z całości kraju ;-)
42

Xiri
Nexus 6

Mara pisze:Marudzicie ;-) Ja tam się cieszę, że zamiast śniegu pada mi deszcz (chociaż szczyty zboczy mojej doliny wciąż pokryte są śniegiem).
Pogoda mi nie przeszkadza, lubię chłód i brak słońca, lecz boję się jeszcze sadzić kwiaty jednoroczne, by nasiona się nie zmarnowały. Czekam wiec, jak się ociepli :)

/Jakieś 2 tyg. temu czytałam w gazecie, że między Polską pd. - wsch., a pn. - zach. jest aż 20 st. różnicy.

Awatar użytkownika
hundzia
Złomek forumowy

To wysiej w paczce na parapecie, a potem przepikuj na stałe miejsce :P
NMSP
Wzrúsz Wirúsa!

Xiri
Nexus 6

Nie ma tak łatwo - parapet zapchany :D Pozostają tylko skrzynki w wieszakach na balkonie.

ODPOWIEDZ