Pogadaj z Pilipiukiem o wszystkim oprócz jego twórczości
Moderator: RedAktorzy
- Alfi
- Inkluzja Ultymatywna
Re: Pogadaj z Pilipiukiem o wszystkim oprócz jego twórczości
No i starali się nie robić krzywdy tym o powszechnie znanych nazwiskach...
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.
Hadapi dengan senyuman.
- Narsil
- Pćma
Szkoda, że my jakoś też nie możemy.Andrzej Pilipiuk pisze:Bandytyzm podbudowany patriotycznie... z tym ani carscy, ani szkopy sobie nie poradzili.
(jużmnietuniema)
"Malarstwo kończy się wtedy, kiedy można zawiesić obraz do góry nogami bez szkody dla odbiorcy."
-
- C3PO
Po prostu władza nie ma woli walki z bandytyzmem... a jednocześnie mocno i na wielu płaszczyznach blokowane są inicjatywy oddolne.
Pamiętam zebrania spółdzielni mieszkaniowej - problem głupiego monitoringu na osiedlu okazywał się dla władz spółdzielni kompletnie nie do przeskoczenia. Potrafili wyliczać skalę zniszczeń, ale mieli opór przed podjęciem konkretnych przeciwdziałań.
do tego pani Prezes chyba miała napaćkane na czerwono w głowie - np wbrew mieszkańcom wyprzedała część mieszkań na osiedlu - miastu - na cele socjalne. Na zebraniu padła bardzo dobra propozycja - skoro dowiedzieliśmy się po fakcie to był jeszcze czas by dostosować oddawane lokale do potrzeb osób niepełnosprawnych. Inwalida na wózku nie będzie przecież chlał, bił sąsiadów i niszczył otoczenia. Niestety ...nie przeszło!!!
Cóż jak uczył lenin bandyci i socjaliści są sobie klasowo bliscy...
Pamiętam zebrania spółdzielni mieszkaniowej - problem głupiego monitoringu na osiedlu okazywał się dla władz spółdzielni kompletnie nie do przeskoczenia. Potrafili wyliczać skalę zniszczeń, ale mieli opór przed podjęciem konkretnych przeciwdziałań.
do tego pani Prezes chyba miała napaćkane na czerwono w głowie - np wbrew mieszkańcom wyprzedała część mieszkań na osiedlu - miastu - na cele socjalne. Na zebraniu padła bardzo dobra propozycja - skoro dowiedzieliśmy się po fakcie to był jeszcze czas by dostosować oddawane lokale do potrzeb osób niepełnosprawnych. Inwalida na wózku nie będzie przecież chlał, bił sąsiadów i niszczył otoczenia. Niestety ...nie przeszło!!!
Cóż jak uczył lenin bandyci i socjaliści są sobie klasowo bliscy...
-
- Laird of Theina Empire
Niewiele jeszcze w życiu widziałeś.Andrzej Pilipiuk pisze:Inwalida na wózku nie będzie przecież chlał, bił sąsiadów i niszczył otoczenia
- Alfi
- Inkluzja Ultymatywna
Dopóki z tych pierwszych nie wyrosną kapitaliści.Andrzej Pilipiuk pisze: jak uczył lenin bandyci i socjaliści są sobie klasowo bliscy...
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.
Hadapi dengan senyuman.
- ElGeneral
- Mistrz Jedi
Mam poglądy zbliżone chyba do socjalizmu. Dziękuję za niezwykle trafne porównanie. Za kogo Ty się uważasz? Tak żebym mógł poszukać dobrego porównania...Andrzej Pilipiuk pisze: ...jak uczył lenin bandyci i socjaliści są sobie klasowo bliscy...
Chciałem zacytować Pilipiuka. Oto wersja poprawiona, Alfi. Przepraszam za nieporozumienie.
Ostatnio zmieniony wt, 22 sty 2013 11:22 przez ElGeneral, łącznie zmieniany 2 razy.
Takie jest moje zdanie w tej materii, a oprócz tego uważam, że Kartagina powinna być zburzona.
- Alfi
- Inkluzja Ultymatywna
Generale, co konkretnie chciałeś zacytować?
Hadapi dengan senyuman.
Hadapi dengan senyuman.
-
- C3PO
takiego też widziałem - ale tylko jednego.Juhani pisze:Niewiele jeszcze w życiu widziałeś.Andrzej Pilipiuk pisze:Inwalida na wózku nie będzie przecież chlał, bił sąsiadów i niszczył otoczenia
-
- C3PO
to chyba nie ma się czym chwalić!? ;)ElGeneral pisze:Mam poglądy zbliżone chyba do socjalizmu.
*
a tak zapytam: po co? Dlaczego masz takie poglądy? Jaki jest powód?
podziękuj leninowi - ja go tylko cytowałem ;)Dziękuję za niezwykle trafne porównanie.
*
Podstawowa tragedia dzisiejszej lewicy to kompletna nieznajomość pism klasyków ruchu (marks-lenin-hitler) połączona z kompletną nieznajomością historii i ogromną dozą naiwności... Piszę tu o socjalistach-idealistach, bo większość lewactwa to po prostu złodzieje i łajdacy...
doczytaj ;)Za kogo Ty się uważasz? Tak żebym mógł poszukać dobrego porównania...
http://pilipiuk.com/index.php/o-autorze
tak w dużym skrócie: jestem zwolennikiem kapitalizmu i nieprzejednanym wrogiem socjalizmu
- Alfi
- Inkluzja Ultymatywna
Dodajmy: kapitalizmu utopijnego. Takiego, który zaistnieje po wynalezieniu perpetuum mobile;).Andrzej Pilipiuk pisze:
jestem zwolennikiem kapitalizmu
Hadapi dengan senyuman.
Hadapi dengan senyuman.
- ElGeneral
- Mistrz Jedi
Ja się nie chwalę. Poglądy mam, jakie mam i niekiedy się nawet z nimi zgadzam ;-)Andrzej Pilipiuk pisze:to chyba nie ma się czym chwalić!? ;)ElGeneral pisze:Mam poglądy zbliżone chyba do socjalizmu.
Takie jest moje zdanie w tej materii, a oprócz tego uważam, że Kartagina powinna być zburzona.
- Achika
- Ośmioł
Re: Rafał A. Ziemkiewicz - Młot na pindy
Z ciekawości: jak definiujesz nędzę?Andrzej Pilipiuk pisze:Ok. tylko widzisz jest jeden problem - za dobrze pamiętam siermiężną rzeczywistość własną i nędzę panującą u rodzin kolegów
Jesteśmy równolatkami, tak więc wspomnienia mamy raczej podobne. Z tym, że ja z siermiężnej rzeczywistości pamiętam granie w gumę na podwórku, radość z pomarańczy na święta i śmianie się z przygód wilka i zająca. Zachód znało się z ilustrowanych katalogów RFN-owskiego sklepu z zabawkami, które przynosiła do szkoły jedna z koleżanek - najbliższym znajomym rozdawała po stroniczce, a my cieszyliśmy się, że mamy ładne kolorowe obrazki, zamiast frustrować się, że nie mamy rzeczy na tych obrazkach przedstawionych.
Ty nie masz wspomnień związanych na przykład z grą w kapsle? (wyjaśnienie dla młodszych: pstryknięciami przesuwało się kapsel po napoju wzdłuż wyrysowanej kredą na asfalcie skomplikowanej trasy). Bo z Twoich postów wynika, że całe dzieciństwo i nastoletniość spędziłeś na cierpieniu za miliony, a dzisiaj cierpisz, że cierpiałeś. Albo wyparłeś wszystkie pozytywy albo rodzice już w przedszkolu wbili Ci do głowy, że nie wolno się z niczego cieszyć, bo jest komuna i inni mają lepiej. Tak czy siak, współczuję, bo wspominanie dzieciństwa jako nieustannej tragedii jest jedną z najsmutniejszych rzeczy, jakie mogą człowieka spotkać.
Było pokolenie X, teraz jest pokolenie Ctrl + X.
- Marcin Robert
- Niegrzeszny Mag
To jest świetne podsumowanie wszystkich prawicowców, w rodzaju Marka Oramusa, Rafała Ziemkiewicza, Macieja Parowskiego i in., epatujących swoimi "obolałymi duszami", jak się lubił wyrażać MP.Achika pisze:Bo z Twoich postów wynika, że całe dzieciństwo i nastoletniość spędziłeś na cierpieniu za miliony, a dzisiaj cierpisz, że cierpiałeś.
- Gorgel-2
- Klapaucjusz
Za Stalina władza zwykła dawać swobodę żulom, a czepiać się zwykłych obywateli, żeby się bali i uważali tę waadzę za niezbędną w obronie przed bandytyzmem, i żeby obywatele nie zajmowali się knuciem antyustrojowym.Andrzej Pilipiuk pisze:Po prostu władza nie ma woli walki z bandytyzmem... a jednocześnie mocno i na wielu płaszczyznach blokowane są inicjatywy oddolne.
Władza a samoobrona obywateli.
Andrzej Pilipiuk pisze:do tego pani Prezes chyba miała napaćkane na czerwono w głowie - np wbrew mieszkańcom wyprzedała część mieszkań na osiedlu - miastu - na cele socjalne.
Obawiam się, że pani prezes (jak większość prezesów spółdzielni, o których słyszałem) miała motywy nie socjalistyczne, a jak najbardziej kapitalistyczne i wolnorynkowe -- załapała za ten deal konkretną sumkę. A cóż jest bardziej kapitalistycznego, niż indywidualne wzbogacanie się?
"We made it idiotproof. They grow better idiots."
- ElGeneral
- Mistrz Jedi
Chyba trochę przegiąłeś. Wczesne dzieciństwo spędziłem w Wałbrzychu za Stalina i jakoś nie pamiętam władzy żuli na moim osiedlu. Później też raczej było spokojnie. Jeden posterunek MO zapewniał bezpieczeństwo całej dzielnicy. No, chyba, że coś mi umknęło.Gorgel-2 pisze:Za Stalina władza zwykła dawać swobodę żulom, a czepiać się zwykłych obywateli, żeby się bali i uważali tę waadzę za niezbędną w obronie przed bandytyzmem, i żeby obywatele nie zajmowali się knuciem antyustrojowym.