O języku słów kilka

czyli nic konkretnego, za to do wszystkiego

Moderator: RedAktorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Małgorzata
Gadulissima

Post autor: Małgorzata »

To dodaj jeszcze "wężę" - jak cielę, źrebię, kurczę. :)))
So many wankers - so little time...

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Post autor: Alfi »

Oprócz jazdy konno, można by jeździć słonno (bodaj Pinio w Proszę słonia), oślno, mulno i wielbłądno. Gdyby wykorzystać węża jako wierzchowca - to jeszcze wężno.
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
ElGeneral
Mistrz Jedi

Post autor: ElGeneral »

Jazdę konną można za to uprawiać oklep, poklep, przyklep i zaklep...
Takie jest moje zdanie w tej materii, a oprócz tego uważam, że Kartagina powinna być zburzona.

Gassar
Sepulka

Post autor: Gassar »

A lwno i smoczno? Mówi przecież Kochanowski w którymś psalmie (jak było w oryginale, nie wiem): Na lwa srogiego bez obawy siędziesz/I na ogromnym smoku jeździć będziesz.

Awatar użytkownika
Ellaine
Klapaucjusz

Post autor: Ellaine »

I jeszcze ewentualnie można by jechać krowno.
Piękne kłamstwo? Uwaga! To już twórczość - S. J. Lec
Cudnie, fajnie i gites - gdy definitywnie odwalę kitę - J. Nohavica
Rękopis znaleziony w pękniętym wazonie

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Z jakiegoś rymowanego cytatu w Czarodziejskiej górze wynikałoby, że można i maciorno:

Stara (tu imię) też, jak może,
jedzie sobie na maciorze.
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Gorgel-2
Klapaucjusz

Post autor: Gorgel-2 »

Polska, język trudna...
Z tekstu o tajemniczych tunelach pod Wrocławiem:
...Sam Rybisch był bardzo kontrowersyjną postacią. Swoimi poczynaniami doprowadził do tego, że Rada Królewska wynajęła płatnego zabójcę który miał się go pozbyć. Został on jednak ostrzeżony i cudem uniknął śmierci z rąk najemcy.

No tak, nie należy wynajmować pokoi podejrzanym typom... ;-PPP
"We made it idiotproof. They grow better idiots."

Awatar użytkownika
ElGeneral
Mistrz Jedi

Wynikałoby także z tego, że ktoś wynajął drugiego skrytobójcę, żeby zabił pierwszego, ten pierwszy jednak został przez kogoś (trzeciego fachmana?) ostrzeżony.
Takie jest moje zdanie w tej materii, a oprócz tego uważam, że Kartagina powinna być zburzona.

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Gorgel-2 pisze:
Z tekstu o tajemniczych tunelach pod Wrocławiem:
...Sam Rybisch był bardzo kontrowersyjną postacią. Swoimi poczynaniami doprowadził do tego, że Rada Królewska wynajęła płatnego zabójcę który miał się go pozbyć. Został on jednak ostrzeżony i cudem uniknął śmierci z rąk najemcy.
Ktokolwiek był zabójcą, jedno jest pewne: niedoszła ofiara wynajmowała mu mieszkanie.
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
No-qanek
Nexus 6

Post autor: No-qanek »

Kiedyś znałem tylko "Bros before hoes", okazuje się jednak, że anglofoni potrafią wymyślić tego dużo więcej: "dicks before chicks", "pals before gal", "mates before dates" czy w z drugiej strony "sisters before misters".
Zaczerpnięte stąd

A co można wymyślić po polsku? Jakieś pomysły?
"Polski musi mieć inny sufiks derywacyjny na każdą okazję, zawsze wraca z centrum handlowego z całym naręczem, a potem zapomina i tęchnie to w szafach..."

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Może to, co ktoś puścił w obieg po katastrofie, w której zginęła Anna Jantar: Lepsza kiła od iła?
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
ElGeneral
Mistrz Jedi

Stare: Lepszy cyc, niż nic.

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Słucham sobie, kto i z jakiego tytułu kandyduje w Trójce do "Srebrnych Ust" - i moje duże uznanie zdobył polityk, za którym skądinąd nie przepadam: Ludwik Dorn. Rzekł był ci on coś tam o cieciach wywecowanym nożem. Germanizm niby, ale ładne słowo, jedno z tych, których użycie dodaje językowi barwności, a na tym, że popadają w zapomnienie, język sporo tarci...
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
ElGeneral
Mistrz Jedi

Dorn mówił, że tym cieciom coś robiono nożem, czy ci ciecie coś komuś tym nożem robili? Polityk, jak to polityk, niby mówi, a nic nie mówi i zaraz potem ogłasza denuncjację... nie... demencję... nie... o! mam! - dementi!

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Oj, Generale, wiesz przecież, że brak ogonka (bez skojarzeń!) to signum temporis i zdarza się nawet w książkach, nad którymi pracował redaktor, redaktor techniczny, korektor i adiustator, a może też degustator! A co dopiero w poście! O ciĘcia mi chodziło, po prostu.
Hadapi dengan senyuman.

ODPOWIEDZ