Zima
Moderator: RedAktorzy
- Marcin Robert
- Niegrzeszny Mag
- Posty: 1765
- Rejestracja: pt, 20 lip 2007 16:26
- Płeć: Mężczyzna
Re: Zima
Wiem, że kiedyś propagowano boczniaki jako substytut mięsa. (Schabowy z boczniaka, na przykład. :D ) Czyli grzyby mogą smakować jak mięso?
- Cordeliane
- Wynalazca KNS
- Posty: 2630
- Rejestracja: ndz, 16 sie 2009 19:23
Re: Zima
Rzeczywiście, coś musiałam kiedyś źle zapamiętać. Chociaż nawet nasza wiki trochę się plącze w zeznaniach - tutaj, w sekcji Suszone grzyby w kuchni azjatyckiej stoi:Alfi pisze:A mnie wujek Gugiel przekonuje, że mun to jednak inny gatunek z tej samej rodziny Auricularia. A raczej nie rodziny, ale rodzaju.
Ale szczegółowe artykuły potwierdzają, że to rzeczywiście różne gatunki, chociaż mogą być stosowane w kuchni zamiennie.grzyby mun (uszak bzowy)
Edit: jeszcze mnie zaciekawiło, jaka jest nazwa oryginalna, bo w angielskim są określenia wood ear i cloud ear na te dwa gatunki. I wychodzi na to, że pod chińską nazwą handlową mù ěr sprzedaje się obydwa, więc pewnie stąd zamieszanie.
Light travels faster than sound. That's why some people appear bright until they speak.
- Zanthia
- Alchemik
- Posty: 1702
- Rejestracja: czw, 11 sie 2005 20:11
- Płeć: Kobieta
Re: Zima
Tak właśnie smakują grzyby, i właśnie dlatego są chętnie jadane mimo zerowej praktycznie wartości odżywczej. Smak mięsny określa się jako umami.Marcin Robert pisze:Wiem, że kiedyś propagowano boczniaki jako substytut mięsa. (Schabowy z boczniaka, na przykład. :D ) Czyli grzyby mogą smakować jak mięso?
EDYT: Ale substytut z nich żaden, właśnie dlatego, że białka mało.
It's me - the man your man could smell like.
- neularger
- Strategos
- Posty: 5230
- Rejestracja: śr, 17 cze 2009 21:27
- Płeć: Mężczyzna
Re: Zima
Szczerze powiedziawszy w życiu żaden grzyb mi nie smakował jak mięso choć Wiki twierdzi, że grzyby są bogatym źródłem kwasu glutaminowego (kojarzonego ze smakiem umami). Tak samo jak pomidory czy winogrona. Hm... :)
Ta sam Wiki jednak twierdzi, że to nie chodzi o kwas glutaminowy, lecz o jego sole - i to one w największym stopniu za ten smak odpowiadają. Pewnie umami to przystosowanie ewolucyjne, kierujące nas w stronę bogatych źródeł białka.
Ta sam Wiki jednak twierdzi, że to nie chodzi o kwas glutaminowy, lecz o jego sole - i to one w największym stopniu za ten smak odpowiadają. Pewnie umami to przystosowanie ewolucyjne, kierujące nas w stronę bogatych źródeł białka.
You can do anything you like... but you must never be rude. Rude is being weak.
Ty, Margoto, niszczysz piękne i oryginalne kreacje stylistyczne, koncepcje cudne językowe.
Jesteś językową demolką. - by Ebola
Ty, Margoto, niszczysz piękne i oryginalne kreacje stylistyczne, koncepcje cudne językowe.
Jesteś językową demolką. - by Ebola
- Alfi
- Inkluzja Ultymatywna
- Posty: 20008
- Rejestracja: pt, 10 cze 2005 10:29
Re: Zima
Niepotrzebnie wcisnąłem Shifta i za granicę poszedł mail z informacją, że w tym roku mieliśmy tylko dwa dni z temperaturą poniżej nawiasu.
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.
Hadapi dengan senyuman.
- neularger
- Strategos
- Posty: 5230
- Rejestracja: śr, 17 cze 2009 21:27
- Płeć: Mężczyzna
Re: Zima
Kanie z patelni jadłem wielokrotnie - bardzo smaczne! Ale jednak niemożliwe do pomylenia ze schaboszczakiem. :)
You can do anything you like... but you must never be rude. Rude is being weak.
Ty, Margoto, niszczysz piękne i oryginalne kreacje stylistyczne, koncepcje cudne językowe.
Jesteś językową demolką. - by Ebola
Ty, Margoto, niszczysz piękne i oryginalne kreacje stylistyczne, koncepcje cudne językowe.
Jesteś językową demolką. - by Ebola
- Małgorzata
- Gadulissima
- Posty: 14598
- Rejestracja: czw, 09 cze 2005 09:11
Re: Zima
Mnie też się zawsze wydawało, że grzybki to dobry dodatek do mięska - bo nie smakują jak mięso, tylko ... yyy... kompatybilnie? :P
So many wankers - so little time...
- Hipolit
- Klapaucjusz
- Posty: 2070
- Rejestracja: śr, 08 cze 2005 21:09
Re: Zima
Według mnie kania to po prostu najbardziej "mięsopodobny" grzyb. Ale faktycznie - żadnego grzyba z mięsem bym nie pomylił.neularger pisze:Kanie z patelni jadłem wielokrotnie - bardzo smaczne! Ale jednak niemożliwe do pomylenia ze schaboszczakiem. :)
Pozdrawiam
Hipolit
Navigare necesse est, vivere non est necesse
Hipolit
Navigare necesse est, vivere non est necesse
- Małgorzata
- Gadulissima
- Posty: 14598
- Rejestracja: czw, 09 cze 2005 09:11
Re: Zima
Wolę grzybki bez wkładki mięsnej. Pewnie dlatego, że z mięsa najbardziej smakuje mi to zwierzęce lub ptasie.
I przez Was naszła mnie chętka na borowiki w śmietanie... A do następnego sezonu grzybowego daleko. :(((
Jesteście źli! Gadacie o dobrym jedzeniu akurat wtedy, gdy jestem głodna! :/
I przez Was naszła mnie chętka na borowiki w śmietanie... A do następnego sezonu grzybowego daleko. :(((
Jesteście źli! Gadacie o dobrym jedzeniu akurat wtedy, gdy jestem głodna! :/
So many wankers - so little time...
- Alfi
- Inkluzja Ultymatywna
- Posty: 20008
- Rejestracja: pt, 10 cze 2005 10:29
Zima
No i sypnęło. Pierwszy raz tak solidnie tej zimy. A od środy ma się ocieplić, więc już pewnie bez amfibii ani rusz.
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.
Hadapi dengan senyuman.