Zima

czyli nic konkretnego, za to do wszystkiego

Moderator: RedAktorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marcin Robert
Klapaucjusz
Posty: 2033
Rejestracja: pt, 20 lip 2007 16:26
Płeć: Mężczyzna

Re: Zima

Post autor: Marcin Robert » sob, 17 sty 2015 12:31

Wiem, że kiedyś propagowano boczniaki jako substytut mięsa. (Schabowy z boczniaka, na przykład. :D ) Czyli grzyby mogą smakować jak mięso?

Awatar użytkownika
Cordeliane
Wynalazca KNS
Posty: 3663
Rejestracja: ndz, 16 sie 2009 19:23

Re: Zima

Post autor: Cordeliane » sob, 17 sty 2015 15:00

Alfi pisze:A mnie wujek Gugiel przekonuje, że mun to jednak inny gatunek z tej samej rodziny Auricularia. A raczej nie rodziny, ale rodzaju.
Rzeczywiście, coś musiałam kiedyś źle zapamiętać. Chociaż nawet nasza wiki trochę się plącze w zeznaniach - tutaj, w sekcji Suszone grzyby w kuchni azjatyckiej stoi:
grzyby mun (uszak bzowy)
Ale szczegółowe artykuły potwierdzają, że to rzeczywiście różne gatunki, chociaż mogą być stosowane w kuchni zamiennie.
Edit: jeszcze mnie zaciekawiło, jaka jest nazwa oryginalna, bo w angielskim są określenia wood ear i cloud ear na te dwa gatunki. I wychodzi na to, że pod chińską nazwą handlową mù ěr sprzedaje się obydwa, więc pewnie stąd zamieszanie.
Light travels faster than sound. That's why some people appear bright until they speak.

Awatar użytkownika
Zanthia
Alchemik
Posty: 2137
Rejestracja: czw, 11 sie 2005 20:11
Płeć: Kobieta

Re: Zima

Post autor: Zanthia » sob, 17 sty 2015 21:50

Marcin Robert pisze:Wiem, że kiedyś propagowano boczniaki jako substytut mięsa. (Schabowy z boczniaka, na przykład. :D ) Czyli grzyby mogą smakować jak mięso?
Tak właśnie smakują grzyby, i właśnie dlatego są chętnie jadane mimo zerowej praktycznie wartości odżywczej. Smak mięsny określa się jako umami.

EDYT: Ale substytut z nich żaden, właśnie dlatego, że białka mało.
It's me - the man your man could smell like.

Awatar użytkownika
neularger
Wielki Cybernator Koronny
Posty: 7012
Rejestracja: śr, 17 cze 2009 21:27
Płeć: Mężczyzna

Re: Zima

Post autor: neularger » sob, 17 sty 2015 22:05

Szczerze powiedziawszy w życiu żaden grzyb mi nie smakował jak mięso choć Wiki twierdzi, że grzyby są bogatym źródłem kwasu glutaminowego (kojarzonego ze smakiem umami). Tak samo jak pomidory czy winogrona. Hm... :)
Ta sam Wiki jednak twierdzi, że to nie chodzi o kwas glutaminowy, lecz o jego sole - i to one w największym stopniu za ten smak odpowiadają. Pewnie umami to przystosowanie ewolucyjne, kierujące nas w stronę bogatych źródeł białka.
You can do anything you like... but you must never be rude. Rude is being weak.
Ty, Margoto, niszczysz piękne i oryginalne kreacje stylistyczne, koncepcje cudne językowe.
Jesteś językową demolką.
- by Ebola ;)

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna
Posty: 23505
Rejestracja: pt, 10 cze 2005 10:29

Re: Zima

Post autor: Alfi » sob, 17 sty 2015 22:11

Umami? To ta ulubiona potrawa Młynarskiego: Nie ma jak umami?
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna
Posty: 23505
Rejestracja: pt, 10 cze 2005 10:29

Re: Zima

Post autor: Alfi » ndz, 18 sty 2015 10:13

Niepotrzebnie wcisnąłem Shifta i za granicę poszedł mail z informacją, że w tym roku mieliśmy tylko dwa dni z temperaturą poniżej nawiasu.
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)

Awatar użytkownika
Hipolit
Kameleon Super
Posty: 2902
Rejestracja: śr, 08 cze 2005 21:09

Re: Zima

Post autor: Hipolit » ndz, 18 sty 2015 13:24

neularger pisze:Szczerze powiedziawszy w życiu żaden grzyb mi nie smakował jak mięso...
Nie jadłeś kani smażonej na patelni? Żałuj!
:)
Pozdrawiam
Hipolit
Navigare necesse est, vivere non est necesse

Awatar użytkownika
neularger
Wielki Cybernator Koronny
Posty: 7012
Rejestracja: śr, 17 cze 2009 21:27
Płeć: Mężczyzna

Re: Zima

Post autor: neularger » ndz, 18 sty 2015 13:28

Kanie z patelni jadłem wielokrotnie - bardzo smaczne! Ale jednak niemożliwe do pomylenia ze schaboszczakiem. :)
You can do anything you like... but you must never be rude. Rude is being weak.
Ty, Margoto, niszczysz piękne i oryginalne kreacje stylistyczne, koncepcje cudne językowe.
Jesteś językową demolką.
- by Ebola ;)

Awatar użytkownika
Małgorzata
Gadulissima
Posty: 17083
Rejestracja: czw, 09 cze 2005 09:11

Re: Zima

Post autor: Małgorzata » ndz, 18 sty 2015 15:05

Mnie też się zawsze wydawało, że grzybki to dobry dodatek do mięska - bo nie smakują jak mięso, tylko ... yyy... kompatybilnie? :P
So many wankers - so little time...

Awatar użytkownika
Hipolit
Kameleon Super
Posty: 2902
Rejestracja: śr, 08 cze 2005 21:09

Re: Zima

Post autor: Hipolit » pn, 19 sty 2015 15:55

neularger pisze:Kanie z patelni jadłem wielokrotnie - bardzo smaczne! Ale jednak niemożliwe do pomylenia ze schaboszczakiem. :)
Według mnie kania to po prostu najbardziej "mięsopodobny" grzyb. Ale faktycznie - żadnego grzyba z mięsem bym nie pomylił.
Pozdrawiam
Hipolit
Navigare necesse est, vivere non est necesse

Awatar użytkownika
Procella
Fargi
Posty: 448
Rejestracja: sob, 16 sty 2010 22:02

Re: Zima

Post autor: Procella » wt, 20 sty 2015 12:09

Grzyby często zawierają też wkładkę mięsną :) Może to od niej zależy bardziej albo mniej mięsny smak?

A kanie są pyszne. Lepsze od schabowego.
¿ǝıʍołƃ ɐu ıoʇs ʇɐıʍś ǝż 'ǝıuǝżɐɹʍ ɯǝsɐzɔ ǝıɔɐɯ

Awatar użytkownika
Małgorzata
Gadulissima
Posty: 17083
Rejestracja: czw, 09 cze 2005 09:11

Re: Zima

Post autor: Małgorzata » wt, 20 sty 2015 18:40

Wolę grzybki bez wkładki mięsnej. Pewnie dlatego, że z mięsa najbardziej smakuje mi to zwierzęce lub ptasie.

I przez Was naszła mnie chętka na borowiki w śmietanie... A do następnego sezonu grzybowego daleko. :(((

Jesteście źli! Gadacie o dobrym jedzeniu akurat wtedy, gdy jestem głodna! :/
So many wankers - so little time...

Awatar użytkownika
Procella
Fargi
Posty: 448
Rejestracja: sob, 16 sty 2010 22:02

Re: Zima

Post autor: Procella » śr, 21 sty 2015 09:45

Ale wkładka mięsna w grzybach jest gratis :)
¿ǝıʍołƃ ɐu ıoʇs ʇɐıʍś ǝż 'ǝıuǝżɐɹʍ ɯǝsɐzɔ ǝıɔɐɯ

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna
Posty: 23505
Rejestracja: pt, 10 cze 2005 10:29

Re: Zima

Post autor: Alfi » śr, 21 sty 2015 09:48

Widywałem już grzyby, które się ruszały. W całości, razem z wkładką mięsną.
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna
Posty: 23505
Rejestracja: pt, 10 cze 2005 10:29

Zima

Post autor: Alfi » ndz, 08 lut 2015 08:03

No i sypnęło. Pierwszy raz tak solidnie tej zimy. A od środy ma się ocieplić, więc już pewnie bez amfibii ani rusz.
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)

ODPOWIEDZ