Podzielenie Neo

Moderator: RedAktorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kiwaczek
szuwarowo-bagienny
Posty: 5629
Rejestracja: śr, 08 cze 2005 21:54

Podzielenie Neo

Post autor: kiwaczek » wt, 31 lip 2007 07:55

No właśnie. Mamie wreszcie (po kilku latach walk) założyli Neostradę. I trzeba ją podzielić. Ma ktoś może doświadczenia w tym względzie?

Z tego co poszukałem w sieci to możliwe jest albo zastąpienie modemu Neo dedykowanym ruterkiem, albo podpięcie osobnego ruterka do samego modemu (niestety wyjście na USB). I się teraz zastanawiam. Bo muszę mieć ruterek z Wi-Fi. Pomożecie? ;)
I'm the Zgredai Master!
Join us young apprentice!
Jestem z pokolenia 4PiP i jestem z tego dumny!

Awatar użytkownika
Cintryjka
Nazgul Ortografii
Posty: 1139
Rejestracja: czw, 09 cze 2005 22:34

Post autor: Cintryjka » wt, 31 lip 2007 10:57

Z moich doswiadczeń wynika, że mozna się obejść bez ruterka w ogóle - 3 lata dzieliłam Neo ze wspołlokatorką li i jedynie przez połączenie lokalne składające się z kabla jeno. Prosto, tanio i przyjemnie. Acz instalacja Neo to piekło było. Do tej pory klnę obelżywie na samo wspomnienie tej masakry.
Każdy Czytelnik ma takiego diabła, na jakiego sobie zasłużył - A.P. Reverte

Awatar użytkownika
baron13
A-to-mistyk
Posty: 3386
Rejestracja: sob, 11 cze 2005 09:11

Post autor: baron13 » wt, 31 lip 2007 14:12

Ja mam zwykłą maskaradę, nie znam się na neostradach. Jedyne co mi do głupiego łba przychodzi, to wsadzenie zwykłej karty sieciowej założenie konta na kompie z neostradą i łączenie się poprzez logowanie się na tym koncie. Jeśli Neostrada chodzi ppod jakimiś unixami.

Awatar użytkownika
JamesB0T
Sepulka
Posty: 53
Rejestracja: pn, 06 mar 2006 19:29

Re: Podzielenie Neo

Post autor: JamesB0T » wt, 31 lip 2007 14:38

kiwaczek pisze:Z tego co poszukałem w sieci to możliwe jest albo zastąpienie modemu Neo dedykowanym ruterkiem, albo podpięcie osobnego ruterka do samego modemu (niestety wyjście na USB)
Możliwości jest kilka. Najprostsza i najczęściej najlepsza to zakup routera. Jednak nie każdy router (nawet opisany jako xDSL) będzie odpowiedni. Wiele obecnie sprzedawanych routerów posiada informacje że działa na łączach ADSL (a neozdrada właśnie taką technologię wykorzystuje), lecz istnieje dopisek że wymagają osobnego modemu. A modem nie może być na USB podłączany, tylko w wersji z wyjściem ethernetowym, a od kilku lat nie spotkałem się aby TP dodała komuś takowy. Tak więc należy zakupić router z wbudowanym modemem ADSL.

Możliwość druga: Zainstalować neostradę na komputerze z XP, i ustawić połączenie jako udostępniane. Najtańsza wersja - ponieważ nie wymaga zakupu routera, lecz internet na innych komputerach działa jedynie wtedy gdy z internetem połączony jest komputer z modemem. Oraz oczywiście serwer internetu jest najbardziej narażony na ataki z internetu, a nieprawidłowo skonfigurowany firewall może utrudniać pracę pozostałym komputerom.

Możliwość trzecia: Zainstalować neo na komputerze z linuxem. Bezpieczne, możliwość kontroli pasma dla poszczególnych komputerów, lecz wady podobne jak przy XP - sieć działa tylko wtedy gdy włączony jest komputer, oraz w przypadku niektórych modemów problemy ze sterownikami.
Małysz zdobył 4 kryształową kulę.
Jeszcze 3 i będzie mógł wezwać smoka.

Awatar użytkownika
kiwaczek
szuwarowo-bagienny
Posty: 5629
Rejestracja: śr, 08 cze 2005 21:54

Post autor: kiwaczek » wt, 31 lip 2007 15:14

No to widzę, że zabrakło jednego ważnego szczegółu - ja to muszę puścić w powietrze przez Wi-Fi.

Kabelek niestety odpada.
I'm the Zgredai Master!
Join us young apprentice!
Jestem z pokolenia 4PiP i jestem z tego dumny!

Awatar użytkownika
Coleman
Wampir
Posty: 3097
Rejestracja: wt, 14 cze 2005 16:41

Post autor: Coleman » wt, 31 lip 2007 15:29

A nie mozesz puscic w eter i odbierac na obu kompach przez Wi-Fi niezaleznie?
FTSL
You and me, lord. You and me.

Awatar użytkownika
kiwaczek
szuwarowo-bagienny
Posty: 5629
Rejestracja: śr, 08 cze 2005 21:54

Post autor: kiwaczek » wt, 31 lip 2007 15:43

Tak też chcę. Ale pytanie - czym to puścić w eter. Znaczy z tego co wiem, muszę do tego celu mieć dedykowany routerek kabel/wi-fi. No i może ktoś poleci jakiś konkretny typ - bo nie mam pojęcia czego szukać.
I'm the Zgredai Master!
Join us young apprentice!
Jestem z pokolenia 4PiP i jestem z tego dumny!

Awatar użytkownika
baron13
A-to-mistyk
Posty: 3386
Rejestracja: sob, 11 cze 2005 09:11

Post autor: baron13 » śr, 01 sie 2007 19:54

Ej Kiwaczku ty coś dziwaczysz... ;-)

Awatar użytkownika
kiwaczek
szuwarowo-bagienny
Posty: 5629
Rejestracja: śr, 08 cze 2005 21:54

Post autor: kiwaczek » śr, 01 sie 2007 20:10

Mua?

No to koniec dziwaczenie. Mam już wszystko co trzeba (chyba) i nie zawaham się tego użyć! ;)
I'm the Zgredai Master!
Join us young apprentice!
Jestem z pokolenia 4PiP i jestem z tego dumny!

Awatar użytkownika
JamesB0T
Sepulka
Posty: 53
Rejestracja: pn, 06 mar 2006 19:29

Post autor: JamesB0T » czw, 02 sie 2007 06:16

kiwaczek pisze:No i może ktoś poleci jakiś konkretny typ - bo nie mam pojęcia czego szukać.
"ENCORE ENDSL-A2+WIG" - na allegro najtańszy jaki znalazłem mający to czego Ci trzeba. Nie znam go niestety.

"PENTAGRAM Cerberus ADSL Wi-Fi 802.11g Lite" - nieco droższy - lepsza firma. Również go nie znam.

"D-Link DSL-G624T" - około 250 PLN. Dobry.

"ASMAX AR 904 G" - cena podobna. Bardzo Dobry.
Małysz zdobył 4 kryształową kulę.
Jeszcze 3 i będzie mógł wezwać smoka.

Awatar użytkownika
Marchew
Kurdel
Posty: 782
Rejestracja: pn, 17 lip 2006 09:40
Płeć: Mężczyzna

Post autor: Marchew » ndz, 05 sie 2007 21:50

Jeżeli nie chcesz kupować to możesz wziąć w dzierżawę od TP Liveboxa. Pomimo uprzedzeń do samej firmy, Livebox jest bardzo przyzwoity i są na niego teraz promocje. Mam ten router, bez problemu łączy się z Macbookiem i jego kartą WiFi, a przez mały nadajnik WiFi na USB podpięty jest równocześnie do stacjonarnego PC. W komplecie masz jeszcze kabel Ethernetowy.
Odbiera mi w zasiegu pietrowego domu (parter + piętro, z ogrodu też spokojnie). Konfiguracja jest prosta jak konstrukcja cepa.

Awatar użytkownika
kiwaczek
szuwarowo-bagienny
Posty: 5629
Rejestracja: śr, 08 cze 2005 21:54

Post autor: kiwaczek » ndz, 05 sie 2007 22:10

Dzięki za wszystkie rady/wyjaśnienia.

Operacja zakończyła się sukcesem. Nie żeby było bezboleśnie (producent routera dołączył wadliwe oprogramowanie i dopóki nie odkryłem tego było trochę nerwów), ale mam to już za sobą. I gra. Znaczy gra teraz głównie ojciec w brydża na kurniku, a mama wreszcie może spokojnie pracować ;)
I'm the Zgredai Master!
Join us young apprentice!
Jestem z pokolenia 4PiP i jestem z tego dumny!

ODPOWIEDZ