Gromoptak, pierwsze kroki.

Moderator: RedAktorzy

ODPOWIEDZ
Brum

Gromoptak, pierwsze kroki.

Post autor: Brum » sob, 05 kwie 2008 21:25

I przyszło co do czego i okazało się, że nie zabrałem z Polski swojej płyty instalacyjnej ukochanego The Bat!. W dodatku nie wiem, czy powinienem go poza Polską używać, bo coś mi się zdaje, że licencja którą był tenże objęty obowiązywała tylko na terenie kraju.

Po chwili zastanowienia postanowiłem pobawić sie PegasusMailem, ale ten odmawia posłuszeństwa pod kontrolą Viśty. Pozostało mi więc poszukać i ściagnąć Thunderbirda. A teraz pytanie:

Czy ktoś zna sposób jak toto zmusić, żeby nie łączył mi wiadomości z dwóch kont w jednym katalogu? Jak sobie ustawiałem dwa konta w Nietoperzu, to po prostu miałem je widoczne osobno. Teraz ustawiłem jedno konto, a potem drugie i niestety nie mam osobnych skrzynek odbiorczych dla każdego adresu, tylko wiadomości z obu kont trafiają do jednej skrzynki odbiorczej.

Będę wdzięczny jeśli ktoś kto miał z tym programem kontakt, pomoże mi jakoś.

Awatar użytkownika
Millenium Falcon
Saperka
Posty: 6212
Rejestracja: pn, 13 lut 2006 18:27

Post autor: Millenium Falcon » sob, 05 kwie 2008 21:30

Narzędzia -> Filtrowanie wiadomości- > Nowy -> ustawienie kryteriów: jeśli <adresat> zawiera <adres1>, to przenieś wiadomość do folderu <x1>.

EDiT: Przykładowo. Adresów mailowych w ten sposób sama nie filtrowałam, ale np. wiadomości po temacie już tak.
ŻGC
Imoł Afroł Zgredai Padawan
Scissors, paper, rock, lizard, Spock. - Sheldon Cooper

Brum

Post autor: Brum » sob, 05 kwie 2008 22:42

Dziękuję baaardzo serdecznie. Póki co nie jest taki straszny ten gromoptak, choć chyba jak będę miał okazję, wrócę do TheBat!

Awatar użytkownika
Harkonnen2
Pćma
Posty: 291
Rejestracja: sob, 11 cze 2005 10:19

Post autor: Harkonnen2 » ndz, 06 kwie 2008 11:31

Ekhem, jest na to znacznie mniej kombinowany sposób. Bez filtrowania i takich tam. Ale od pcozątku:

Thunderbird używa mechanizmu zwanego Globalną Skrzynką Odbiorczą. Dlatego wszystkie maile lądują w jednym folderze. Można to wyłączyć dwojako: podczas konfiguracji nowego konta pocztowego za pomocą kreatora wystarczy w oknie "Informacje o serwerze" wyłączyć opcję "Używaj globalnej skrzynki odbiorczej". Jeśli jednak tego nie zrobiłeś, to wchodzisz w konfigurację kont i dla każdego serwera po kolei: zakładka "Konfiguracja serwera"->zaawansowane->"odebrane - dla konta tego serwera" albo "odebrane - dla konta:" i wybierasz sobie konto.

Szybko i ostatecznie, bez filtrów i tym podobnych kombinacji :)
Aah! I see you have the machine that goes 'ping'. This is my favourite. You see, we lease this back from the company we sold it to, and that way, it comes under the monthly current budget and not the capital account.

Brum

Post autor: Brum » ndz, 06 kwie 2008 17:05

Dziękuję Harkonnenie, wciąż pozostaję przy rozwiązaniu zaproponowanym przez Millenium Falcon, ale to z lenistwa :)

Ale mam następne pytanie, skoro się znacie. Właściwie od początku mam coś takiego, że jak chcę sprawdzić pocztę, to mi się nie udaje, bo mi mówi, że akurat "Folder jest przetwarzany". I dopero po jakiejś mnucie pozwala mi pobrać nową pocztę.

Dziwny ten lient, jakiś taki niby stabilny i ładnie wyglądający, a z drugiej strony jakoś nie chce iść na współpracę w prosty sposób :)

Awatar użytkownika
Harkonnen2
Pćma
Posty: 291
Rejestracja: sob, 11 cze 2005 10:19

Post autor: Harkonnen2 » ndz, 06 kwie 2008 17:15

Sprawdź w ustawieniach TB czy przypadkiem nie ma włączonej opcji pobierania poczty przy uruchomieniu. To zdaje się jest też w konfiguracji serwerów. Druga opcja która może powodować "Przetwarzanie folderu" to kompresja. Sprawdź w preferencjach, czy w zakładce zaawansowane->Sieć i miejsce na dysku nie jest włączona opcja "automatycznie porządkuj foldery jeśli zaoszczędzi to blablabla". Jeśli to nie będzie jedna z tych dwóch rzeczy, to w sumie nie wiem co to więcej może być :P
Aah! I see you have the machine that goes 'ping'. This is my favourite. You see, we lease this back from the company we sold it to, and that way, it comes under the monthly current budget and not the capital account.

deyot

Post autor: deyot » śr, 09 kwie 2008 14:36

A propos filtrów.
Zrobiłem sobie filtr, który przenosi do odrębnego katalogu wiadomości o określonym w kryteriach tytule. Chodzi mi jednak o wiadomości, które ja wysyłam. Filtr niestety nie działa automatycznie. Działa tylko wtedy gdy ręcznie go uruchomię a chciałbym, żeby sam mi przenosił wiadomość po jej wysłaniu. Jak to zautomatyzować?

Awatar użytkownika
Harkonnen2
Pćma
Posty: 291
Rejestracja: sob, 11 cze 2005 10:19

Post autor: Harkonnen2 » śr, 09 kwie 2008 23:18

Niestety obawiam się, że TB jeszcze nie posiada takiej opcji. A przynajmniej ja nie znalazłem możliwości filtrowania wiadomości na wyjściu w TB. Filtry w TB działają z tego co wiem działają tylko dla poczty przychodzącej. Jeśli działasz pod linuxem (a pewnie nie :P) to spróbuj programu KMail. Ma już filtrowanie wiadomości wychodzących.
Aah! I see you have the machine that goes 'ping'. This is my favourite. You see, we lease this back from the company we sold it to, and that way, it comes under the monthly current budget and not the capital account.

ODPOWIEDZ