Gdyby ktoś mnie pytal... - programy

Moderator: RedAktorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
A.Mason
Lord Ultor
Posty: 4784
Rejestracja: śr, 08 cze 2005 20:56
Płeć: Mężczyzna

Gdyby ktoś mnie pytal... - programy

Post autor: A.Mason » pt, 26 sie 2005 22:32

Kiedys ktos na forum pytal mnie, czego uzywam do htmla, odpowiedzialem m.in. Notatnik+ (do ktorego rozwoju sie przyczynialem). Od niedawna uleglo to zmianie, bo musze przyznac, ze znalazlem lepszy zamiennik windowsowego Notatnika. Pod adresem http://www.nsp.xt.pl/ znalezc mozna Notatnik SP. Wiem, ze to bezczelna reklama, ale uwazam, ze darmowe programy warto reklamowac.

Z innych programow, ktore uwielbiam: A jakie sa wasze ulubone?

Awatar użytkownika
baron13
A-to-mistyk
Posty: 3688
Rejestracja: sob, 11 cze 2005 09:11

Post autor: baron13 » ndz, 28 sie 2005 10:39

Mogę dodać, że do obróbki grafikizappisanejna 48 bitach nadaje się CinePaint. Mam wrażenie, że lepeij od oryginalnego GIMP-a łyka takie pliki no i oczywiście nie gubi głębi.

Awatar użytkownika
A.Mason
Lord Ultor
Posty: 4784
Rejestracja: śr, 08 cze 2005 20:56
Płeć: Mężczyzna

Post autor: A.Mason » śr, 21 wrz 2005 17:09

I Oczywiscie moja ulubiona przegladarka internetowa:
Opera - www.opera.com
Od niedawna dostepna za free!

--
Gdy kobieta wychodzi za maz, powinno jej byc wszystko jedno, czy jej maz
ma na glowie wlosy, czy peruke, jesli sie nie myle. To nawet wiekszy
zaszczyt, gdy ma on peruke, bo to oznacza, ze jego wlosy cos musialy
kosztowac, a prawdziwe rosna za darmo.
K.May - "Winnetou"

Awatar użytkownika
Gorgel-2
Kameleon Super
Posty: 2563
Rejestracja: ndz, 12 cze 2005 23:04

Post autor: Gorgel-2 » sob, 12 lis 2005 17:45

No, wreszcie zainstalowałem sobie Mandryla. Problem z USB modemem kolega zwalczył w parę godzin (to już piszę z Linuxa/Opery*), ale nadal są yaya ze skanerem.
Umax Astra 610p, pod LPT. Kolega dłubał na stronie SANE, ściągnął patche i ruszyło, jeden skan dało się wykonać, ale później -- komunikat: "Nie powiodło się uruchomienie skanera. Błąd podczas operwcji wejścia/wyjścia."
Czy ktoś ma pojęcie, co z tym można zrobić? Albo widział jakieś sterowniki pod Mandrivę dla Astry 610p?... Ja wygooglałem tylko SANE...

* Masonie, wiesz czasem, jak zmienić malutkie literki w górnym pasku [File/Edit/Viev...] Opery na trochę większe?
I co zrobić, żeby w Linuxie czcionki FF wyglądały równie gładko, jak w Windzie, bo u mnie wyglądają, jakby tusz rozlewało w druku... I te malutkie "ś", "ź", "ć", tonące poniżej wysokości wiersza...
"We made it idiotproof. They grow better idiots."

Awatar użytkownika
A.Mason
Lord Ultor
Posty: 4784
Rejestracja: śr, 08 cze 2005 20:56
Płeć: Mężczyzna

Post autor: A.Mason » sob, 12 lis 2005 18:08

Gorgel-2 pisze:Czy ktoś ma pojęcie, co z tym można zrobić? Albo widział jakieś sterowniki pod Mandrivę dla Astry 610p?... Ja wygooglałem tylko SANE...
Z problemami sprzetowymi, niestety niewiele moge doradzic. Wyjscia widzialbym dwa:
1. sprawdzenie czego w Mandrivie skaner moze potrzebowac do dzialania. Byc moze po prostu nie masz zainstalowanych jakis bibliotek. Najlepiej w instalatorze programow Mandrivy wrzuc haslo skaner, niech wyszuka wszystkie biblioteki, ktore maja w opisie skaner.
2. Poszukanie jakiegos moze nie tyle sterownika, co programu do skanowania. Widzialem takie kombajny na przyklad do aparatow cyfrowych. Czasem potrafia zadzialac nawet bez instalacji sterownika, wystarczy, ze mandriva wykrywa, ze jest to skaner.
3. jesli Mandriva wykrywa sprzet, po prostu zainstalowac jako inny model skanera. Nie zawsze to dziala, teoretycznie moze powalic skaner, ale w praktyce sie czasem sprawdza, chociaz prawdopodobienstwo jest male.
Gorgel-2 pisze:* Masonie, wiesz czasem, jak zmienić malutkie literki w górnym pasku [File/Edit/Viev...] Opery na trochę większe?
I co zrobić, żeby w Linuxie czcionki FF wyglądały równie gładko, jak w Windzie, bo u mnie wyglądają, jakby tusz rozlewało w druku... I te malutkie "ś", "ź", "ć", tonące poniżej wysokości wiersza...
Co do czcionki menu - w opcjach zaawansowanych - czcionki - tam powinna byc czcionka interfejsu, przynajmniej u mnie w Operze 9, jest.

Co do samych czcionek, po prostu nie masz zainstalowanych odpowiednich fontow. Tzn. jak nie masz Ariala, Verdany, Times New Roman, wg defnicji stylu przegladarka przeszukuje system w poszukiwaniu pierwszego dostepnego fontu (zaleznego od definicji - szeryfowego/bezszeryfowego...). Pewnie Ty masz jakis font bez kodowania srodkowoeuropejskiego. Najprosciej jest sciagnac sobie i zainstalowac windowsowe fonty: Arial, Courier New, Tahoma, Verdana, Times New Roman, Arial Black, Arial Narrow.

PS: Polecam aktualizacje plugina flash, nie tylko operowym uzytkownikom, ale i Firefoxa i Internet Explorera. Ze wzgledu na dziury. Wiecej tutaj: http://my.opera.com/quiris/blog/show.dml/59042
Ostatnio zmieniony sob, 12 lis 2005 18:25 przez A.Mason, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Gorgel-2
Kameleon Super
Posty: 2563
Rejestracja: ndz, 12 cze 2005 23:04

Post autor: Gorgel-2 » sob, 12 lis 2005 18:24

A.Mason pisze:1. sprawdzenie czego w Mandrivie skaner moze potrzebowac do dzialania. Byc moze po prostu nie masz zainstalowanych jakis bibliotek. Najlepiej w instalatorze programow Mandrivy wrzuc haslo skaner, niech wyszuka wszystkie biblioteki, ktore maja w opisie skaner.
2. Poszukanie jakiegos moze nie tyle sterownika, co programu do skanowania. Widzialem takie kombajny na przyklad do aparatow cyfrowych. Czasem potrafia zadzialac nawet bez instalacji sterownika, wystarczy, ze mandriva wykrywa, ze jest to skaner.
3. jesli Mandriva wykrywa sprzet, po prostu zainstalowac jako inny model skanera. Nie zawsze to dziala, teoretycznie moze powalic skaner, ale w praktyce sie czasem sprawdza, chociaz prawdopodobienstwo jest male.
Mandriva ma przyzwoity program do skanowania (XSane) i OCR (Kooka), oba widzą na początku skaner, ale później -- zipa dumna. Było zainstalowane jako 1220p (tak mniemam, w łatce było "1220p") i samo zmieniło się na właściwe 610p.
Zobaczę -- może kumpel coś więcej znajdzie... Co do bibliotek -- na razie w ogóle się za to nie biorę.
"We made it idiotproof. They grow better idiots."

Awatar użytkownika
A.Mason
Lord Ultor
Posty: 4784
Rejestracja: śr, 08 cze 2005 20:56
Płeć: Mężczyzna

Post autor: A.Mason » sob, 12 lis 2005 20:50

Najprosciej i najszybciej bedzie poszukac/zapytac na:
http://forum.mandriva.org.pl/
Niestety, ja poszukac rozwiazania nie moge, bo na laptopie mam tylko Windows. A jeszcze przede mna 24h sluzby.

Awatar użytkownika
Gorgel-2
Kameleon Super
Posty: 2563
Rejestracja: ndz, 12 cze 2005 23:04

Post autor: Gorgel-2 » sob, 12 lis 2005 20:53

Właśnie Opera wpieprzyła mi gdzieś tekst, muszę od nowa.
Zainstalowałem fonty -- FF wygląda lepiej ;-)

Co co "customizacji" fontów operowych -- Viev/Toolbars/Customize podaje same przyciski i paski, Tools/Advanced -- cookies i Javę itp. Ale to jest 8.5, wersja angielska (pod Linuxa nie ma wersji PL.
"We made it idiotproof. They grow better idiots."

Awatar użytkownika
A.Mason
Lord Ultor
Posty: 4784
Rejestracja: śr, 08 cze 2005 20:56
Płeć: Mężczyzna

Post autor: A.Mason » sob, 12 lis 2005 20:57

Gorgel-2 pisze:Zainstalowałem fonty -- FF wygląda lepiej ;-)
Ciesze sie :-)
Gorgel-2 pisze:Co co "customizacji" fontów operowych -- Viev/Toolbars/Customize podaje same przyciski i paski, Tools/Advanced -- cookies i Javę itp. Ale to jest 8.5, wersja angielska (pod Linuxa nie ma wersji PL.
W mojej, angielskiej: Menu Tools -> Preferences -> zakladka Advanced -> Fonts

TIDE: A jesli chodzi o polska wersje, to to sie zmienia za pomoca pliku lang, albo jakos tak. Nie szukalem spolszczenia, bo mi ono nie bylo potrzebne, wiec znow nie poradze. Ale gdzies na pewno jest.

TIDE2: O tutaj, pod Opera 8.50:
http://www.opera.com/download/lng/850/ouw850_pl.lng

TIDE3: A nie, to pod windowsowa Opere. Ale sprawdz, moze bedzie dzialac.

TIDE4: A tu pod linuksa. Czyli na pewno bedzie dzialac :-)
http://www.opera.com/download/lng/850/ouw850_pl.lng
Ostatnio zmieniony sob, 12 lis 2005 21:12 przez A.Mason, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Gorgel-2
Kameleon Super
Posty: 2563
Rejestracja: ndz, 12 cze 2005 23:04

Post autor: Gorgel-2 » sob, 12 lis 2005 21:10

A.Mason pisze:W mojej, angielskiej: Menu Tools -> Preferences -> zakladka Advanced -> Fonts

TIDE: A jesli chodzi o polska wersje, to to sie zmienia za pomoca pliku lang, albo jakos tak. Nie szukalem spolszczenia, bo mi ono nie bylo potrzebne, wiec znow nie poradze. Ale gdzies na pewno jest.
Dzięki.
Rzeczywiście, w "Preferences" jest. I pod "Toolbars" stoi na "12", ani w górę, ani w dół. Zmiana z 9 na coś innego wpływa wyłącznie na wielkość nagłówków typu "Wysłany..."

Ja polskiej wersji mieć nie muszę, tylko z Explodera domyślnie usiłuje załadować polską wersję windozową.
"We made it idiotproof. They grow better idiots."

Awatar użytkownika
A.Mason
Lord Ultor
Posty: 4784
Rejestracja: śr, 08 cze 2005 20:56
Płeć: Mężczyzna

Post autor: A.Mason » sob, 12 lis 2005 21:15

Gorgel-2 pisze:Rzeczywiście, w "Preferences" jest. I pod "Toolbars" stoi na "12", ani w górę, ani w dół. Zmiana z 9 na coś innego wpływa wyłącznie na wielkość nagłówków typu "Wysłany..."
Musisz zmienic czcionke, pewnie probujesz zmienic czcionke default :-)
Zmien na czcionke ttf, ktora masz w systemie, bedziesz wtedy rozmiar mogl zmieniac niemal dowolnie :-)
Gorgel-2 pisze:Ja polskiej wersji mieć nie muszę, tylko z Explodera domyślnie usiłuje załadować polską wersję windozową.
:-)

TIDE: Zeby zmienic czcionke menu, musisz zmienic wlasnie czcionke menu ;-)
SOA#1

Awatar użytkownika
Gorgel-2
Kameleon Super
Posty: 2563
Rejestracja: ndz, 12 cze 2005 23:04

Post autor: Gorgel-2 » sob, 12 lis 2005 23:05

A.Mason pisze:Zmien na czcionke ttf, ktora masz w systemie, bedziesz wtedy rozmiar mogl zmieniac niemal dowolnie :-)

TIDE: Zeby zmienic czcionke menu, musisz zmienic wlasnie czcionke menu ;-)
SOA#1
Żeby było po równo, zainstalowałem Operetkę i na Windozie. Tu fonty czytelne, nie odbiegają od Explodera.

Linux is like a wigwam: no windows, no gates and Apache inside.
"We made it idiotproof. They grow better idiots."

Awatar użytkownika
A.Mason
Lord Ultor
Posty: 4784
Rejestracja: śr, 08 cze 2005 20:56
Płeć: Mężczyzna

Post autor: A.Mason » ndz, 13 lis 2005 04:19

Gorgel-2 pisze:Żeby było po równo, zainstalowałem Operetkę i na Windozie. Tu fonty czytelne, nie odbiegają od Explodera.
Tak, jak wspominalem, wina fontow. A menu sie u mnie zmienia poprzez Advanced -> Fonts -> Interfaced menus
Chociaz pod windowsem zadzialalo to tylko na menu glowne (File, Edit, View...) a nie zadzialalo na ich podmenu... Moze trzeba zrestartowac?
Gorgel-2 pisze:Linux is like a wigwam: no windows, no gates and Apache inside.
Stareee ;-P

Awatar użytkownika
Gorgel-2
Kameleon Super
Posty: 2563
Rejestracja: ndz, 12 cze 2005 23:04

Post autor: Gorgel-2 » ndz, 13 lis 2005 07:58

A.Mason pisze:
Gorgel-2 pisze:Żeby było po równo, zainstalowałem Operetkę i na Windozie. Tu fonty czytelne, nie odbiegają od Explodera.
Tak, jak wspominalem, wina fontow. A menu sie u mnie zmienia poprzez Advanced -> Fonts -> Interfaced menus
Zaimportowałem TTFy z Windozy. Zastanawiam się, czy to nie kwestia ustawienia karty graficznej pod Linuxem. Jak chciałem zajrzeć do => Konfiguracja komputera =>...Karta telewizyjna, to młócił, młócił i niczego nie pokazał. Z poziomu konsoli nie zaglądałem, bo i tak nie powiedziało by mi to zbyt wiele. Rozdzielczość niby OK, kolor 24-bit, ale nie mogę się dobrać do cz. odświeżania.

I to chyba nie tylko same fonty -- np. teraz ramki przy przyciskach 'Podgląd' i 'Wyślij' oraz winkiel zaznaczający 'Dodaj podpis' mają trochę inny wygląd, niż w Windzie -- jakby mniej ostre.
"We made it idiotproof. They grow better idiots."

Awatar użytkownika
A.Mason
Lord Ultor
Posty: 4784
Rejestracja: śr, 08 cze 2005 20:56
Płeć: Mężczyzna

Post autor: A.Mason » ndz, 13 lis 2005 08:08

Gorgel-2 pisze:Jak chciałem zajrzeć do => Konfiguracja komputera =>...Karta telewizyjna, to młócił, młócił i niczego nie pokazał. Z poziomu konsoli nie zaglądałem, bo i tak nie powiedziało by mi to zbyt wiele. Rozdzielczość niby OK, kolor 24-bit, ale nie mogę się dobrać do cz. odświeżania.
Nvidia? Jesli tak, to musisz zainstalowac osobno do niej sterowniki pomimo tego, ze Mandriva wykrywa i poprawnie identyfikuje karte.

ODPOWIEDZ