Gdyby ktoś mnie pytal... - programy

Moderator: RedAktorzy

Awatar użytkownika
kiwaczek
szuwarowo-bagienny
Posty: 6062
Rejestracja: śr, 08 cze 2005 21:54

Post autor: kiwaczek » pt, 12 sty 2007 07:06

U mnie są. Czcionki znaczy.

Za to zauważyłęm, że ma problemy ze sterownikami do ekranu w laptopie. Przy 800/600 jest ok, ale jak przestawić na 1024 to za wolno odświeża. Przy oglądaniu filmów jest to upierdliwe.
I'm the Zgredai Master!
Join us young apprentice!
Jestem z pokolenia 4PiP i jestem z tego dumny!

Awatar użytkownika
flamenco108
ZakuŻony Terminator
Posty: 2555
Rejestracja: śr, 29 mar 2006 00:01
Płeć: Mężczyzna

Post autor: flamenco108 » pt, 12 sty 2007 08:28

Nie wiem. czy coś się zmieniło w Linuxie od czasu jak sobie go zainstalowałem, ale wtedy trzeba było jednak grzebać w pliku /etc/X11/xorg.conf i tam "z palca" wpisać właściwe parametry monitora, albowiem inakszy występowały problemacje. Może, kiwaczek, powinieneś to sprawdzić. Takie problemy nie powinny występować, to jest sprawa zasadnicza, a rozdzieczość 800x600 to prehistoria.

Kod: Zaznacz cały

Section "Monitor"

    Identifier  "Samsung_19_cali_CRT_19_cali"

# HorizSync is in kHz unless units are specified.
# HorizSync may be a comma separated list of discrete values, or a
# comma separated list of ranges of values.
# NOTE: THE VALUES HERE ARE EXAMPLES ONLY.  REFER TO YOUR MONITOR'S
# USER MANUAL FOR THE CORRECT NUMBERS.

    HorizSync   31.5 - 82.0

#    HorizSync  30-64         # multisync
#    HorizSync  31.5, 35.2    # multiple fixed sync frequencies
#    HorizSync  15-25, 30-50  # multiple ranges of sync frequencies

# VertRefresh is in Hz unless units are specified.
# VertRefresh may be a comma separated list of discrete values, or a
# comma separated list of ranges of values.
# NOTE: THE VALUES HERE ARE EXAMPLES ONLY.  REFER TO YOUR MONITOR'S
# USER MANUAL FOR THE CORRECT NUMBERS.

    VertRefresh 50-90

EndSection
To moja sekcja monitora. W przypadku ciekłokrystalicznych maksymalną wartością jest 75.

Kod: Zaznacz cały

Section "Screen"
    Identifier  "Screen 1"
    Device      "NVIDIA-generic-nv"
#    Device      "NVIDIA-closed"
    Monitor     "Samsung_19_cali_CRT_19_cali"
    DefaultDepth 24

    Subsection "Display"
        Depth       8
        Modes       "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
        ViewPort    0 0
    EndSubsection
    Subsection "Display"
        Depth       16
        Modes       "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
        ViewPort    0 0
    EndSubsection
    Subsection "Display"
        Depth       24
        Modes       "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
        ViewPort    0 0
    EndSubsection
EndSection
Tu moje dwie sekcje - Screen i Display. Nie rozumiem, dlaczego w sekcji Display trzeba wpisywać właśnie tak i co to powoduje, ale tak mam wpisane i działa. W sekcji Screen wymienione są (wpisane wcześniej) monitor oraz sterownik karty graficznej, bo można mieć ich wpisanych wiele i sobie wybierać wedle ochoty. W sekcji Display ustalamy rozdzielczości, w jakich chcemy pracować.

Namu offutoppu...
Nondum lingua suum, dextra peregit opus.

Awatar użytkownika
Gorgel-2
Kameleon Super
Posty: 2563
Rejestracja: ndz, 12 cze 2005 23:04

Post autor: Gorgel-2 » sob, 13 sty 2007 16:50

Jak w Ubuntu (mam zarówno Kubuntu 6.10, jak i 6.12 pl) zrobić, żeby pokazywały się polskie czcionki?
W Mandrivie od razu przy instalacji można wybrać klawiaturę polską-programisty i jest OK.
W U-6.12 pl grzebałem w ustawieniach krajów, klawiatury -- i nic. Wyszły mi ze trzy klawiatury Dworzaka, qwertz, ale polskiej-programisty ni ***. Nie mam polskich czcionek pod prawym altem, co powstrzymuje mnie przed zainstalowaniem tego wynalazku.

Nawet PuppyLinux (twórczość australijska) w wersji Live pozwala ustawić tak, żeby polskie litery wychodziły z prawym Alt (nazywa się to Latin-2, czy jakoś tak).

W zasadzie pozostałbym przy Mandrivie, gdyby nie odświeżanie monitora z częstotliwością 60 Hz* (mam LCD 17", który ma do 75Hz, co z kolei Ubuntu i Puppylinux wykrywają i stosują -- i to w wersji Live).

*) W Centrum Sterowania Mandriva mój monitor jest wykrywany, podane częstotliwości -- od minimalnych do maxymalnych, ale tych max nie stosuje. Nie wiem, dlaczego.

<EDIT:>
Ściągnąłem sobie ISO Kubuntu 6.10 PL. Wreszcie polskie znaczki chodzą jak trzeba i odświeżania monitora też.
Trochę mnie irytuje pojawiający się w tekście kursor o wyglądzie dwuteownika z obramówką. Chyba kupię sobie dodatkowy dysk, zainstaluję i pobawię się.
"We made it idiotproof. They grow better idiots."

Awatar użytkownika
Harkonnen2
Fargi
Posty: 327
Rejestracja: sob, 11 cze 2005 10:19

Post autor: Harkonnen2 » ndz, 14 sty 2007 00:33

Cóż, od dawna wbrew malkontentom twierrdziłem, że KDE to jest najlepszy desktop dla Linuxa. Gnome'a za cholerę nie potrafiłem opanować i chyba już nigdy nie opanuję. A KDE jeszcze mnie nigdy nie zawiodło (no chyba, że sam nie doinstalowałem jakichś paczek). Innymi słowy Kubuntu popieram :D

Choć jeszcze bardziej popieram Slackware i Archa :P
Aah! I see you have the machine that goes 'ping'. This is my favourite. You see, we lease this back from the company we sold it to, and that way, it comes under the monthly current budget and not the capital account.

Awatar użytkownika
SzaryKocur
Fargi
Posty: 441
Rejestracja: czw, 23 lis 2006 01:31
Płeć: Mężczyzna

Post autor: SzaryKocur » ndz, 14 sty 2007 16:07

Na odświeżanie można czasami poradzić tak, że kopiuje się /etc/X11/xorg.conf z dystrybucji, która dobrze wykrywa monitor, do tej co gorzej wykrywa. Może prymitywne, ale czasami pomaga.
(A czasami nie.)
Albo zgapić tylko ustawienia odświeżania.
Zakapturzone awatary rulez!
Wszystko co napisałem, to tylko moje prywatne zdanie.

Coleman
Wampir
Posty: 3300
Rejestracja: wt, 14 cze 2005 16:41

Post autor: Coleman » pt, 30 mar 2007 23:38

Poszukuje jakiegos dobrego Registry Cleanera. Oczywiscie darmowego. O ile cos takiego w ogole istnieje...

Awatar użytkownika
Sexy Babe
Fargi
Posty: 312
Rejestracja: wt, 22 sie 2006 23:42

Post autor: Sexy Babe » sob, 31 mar 2007 16:05

Ja Ci moge podpowiedzieć których nie używać :) Kilka razy się przejechałem, i od tamtej pory jestem RegEdit-only.
Zbyt mało pamięci lub miejsca na dysku aby...

Coleman
Wampir
Posty: 3300
Rejestracja: wt, 14 cze 2005 16:41

Post autor: Coleman » sob, 31 mar 2007 16:45

Na RegEdit to sie trzeba znac duzo lepiej, niz sie znam ja :) Inaczej sie czlowiek prosi o klopoty...

Awatar użytkownika
oLari
Fargi
Posty: 376
Rejestracja: sob, 27 sie 2005 00:18

Post autor: oLari » ndz, 01 kwie 2007 10:56

Ja używam RegCleanera + Free Registry Defrag a jak sie nudzę to wpadam z ręcznymi czystkami i radośnie patrzę co potem przestało działać ;)

Coleman
Wampir
Posty: 3300
Rejestracja: wt, 14 cze 2005 16:41

Post autor: Coleman » ndz, 01 kwie 2007 11:25

Wlasnie na to "przestalo dzialac" nie bardzo moge sobie pozwolic :)))
FTSL

Awatar użytkownika
oLari
Fargi
Posty: 376
Rejestracja: sob, 27 sie 2005 00:18

Post autor: oLari » ndz, 01 kwie 2007 12:14

Reg Cleaner ma opcję cofania zmian więc powinno wszystko chodzić , a defrag wyszukuje puste wpisy po wykasowanych plikach i tym podobnych i je usuwa. Ogólnie mówiąc zmniejsza wielkość rejestru, ale ma wadę: wolno działa, zwłaszcza przy bardzo rozbudowanym rejestrze, dużo programów itp.

Coleman
Wampir
Posty: 3300
Rejestracja: wt, 14 cze 2005 16:41

Post autor: Coleman » ndz, 01 kwie 2007 12:30

Nie spieszy mi sie... System chodzi, jakby ktos procesor i pamiec kisielem polal. To uczy cierpliwosci :) Dzieki za podpowiedz, wyprobuje.

Awatar użytkownika
JamesB0T
Sepulka
Posty: 53
Rejestracja: pn, 06 mar 2006 19:29

Post autor: JamesB0T » śr, 04 kwie 2007 20:39

Coleman pisze:Wlasnie na to "przestalo dzialac" nie bardzo moge sobie pozwolic :)))
Dlatego przed JAKIMIKOLWIEK działaniem na rejestrze wykonuję kopię regeditem. I nie należy się go bać - jest po polsku i do wykonania kopii wystarczy 10 latek - żeby umiał przeczytać "Plik/Eksportuj/Podaj nazwę pliku". A dlaczego regedit a nie jakikolwiek inny program ? Bo jest obsługiwany domyślnie przez system, i wrazie kompletnej kraksy systemu i tak da się z niego odzyskać rejestr.
Małysz zdobył 4 kryształową kulę.
Jeszcze 3 i będzie mógł wezwać smoka.

słoń

Post autor: słoń » pt, 06 kwie 2007 23:09

Pamiętacie, kiedyś beczałem, że system ładuje mi się 3,5 minuty. Teraz 5
Ja sie nie patyczkuje. Przeleciałem wszytkimi możliwymi narzędziami jakie wpadły mi w ręce i jak jest? Zawsze gorzej. A teraz ciekawostka W pracy dziewicza winda ładuje mi sie 20 sekund. W domu mam drugi dysk gdzie winda ładowała mi sie 40 sekund. Miałem bo instalowałem jakiś program któy wymagał sp1. Kumpel mówi: ty niemasz sp1? no to nie dziwie sie, że tak ci to wszystko chodzi. Ściągnąłem zainstalowałem i ...uwaga! teraz system ładuje mi sie złoty dwadzieścia. Tak wyszedłem na dodatkach Bila. Wniosek: zainstalować bez dodatków i chronic przed internetem. A do internetu przysposobić jakiś inny dysk, który bez skrupułów można bedzie sformatować w razie zamulenia albo jakiś mini OSik

Awatar użytkownika
oLari
Fargi
Posty: 376
Rejestracja: sob, 27 sie 2005 00:18

Post autor: oLari » sob, 07 kwie 2007 16:11

A to dziwne. Mój Xp z SP2 ładuje sie 45 sekund, ale w autostarcie zrobiłem radosną rzeź i mało co sie tam ostało.

ODPOWIEDZ