Wiedźmin

Gry komputerowe i konsolowe, smaczne i zdrowe

Moderator: RedAktorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Coleman
Wampir
Posty: 3097
Rejestracja: wt, 14 cze 2005 16:41

Post autor: Coleman » pt, 29 lut 2008 12:40

A ja sie zastanawiam, jaki status wobec tych dodatkow maja ci, ktorzy gre kupili, probowali zainstalowac, a ktorym gra nie zadzialala, pomimo sprzetu lepszego, niz minimalne wymagania? :>
You and me, lord. You and me.

Awatar użytkownika
taki jeden tetrix
Niezamężny
Posty: 2048
Rejestracja: pt, 10 cze 2005 20:16

Post autor: taki jeden tetrix » pt, 29 lut 2008 14:59

Wyniosła obojętność?
NMSP :)
A tak przy okazji - nie warto byłoby zmolestować w tej sprawie CDProjektowców?
"Anyone who's proud of their country is either a thug or just hasn't read enough history yet" (Richard Morgan, Black Man)
"Jak ktoś chce sypiać ze skunksami, niech nie płacze, że mu dzieci śmierdzą" (Etgar Keret)

Awatar użytkownika
Wolfie
Sepulka
Posty: 53
Rejestracja: wt, 13 lis 2007 22:51

Post autor: Wolfie » pt, 07 mar 2008 00:29

Wszyscy żądni inf. o Edycji Rozszerzonej:

http://www.thewitcher.com/community/pl/news/443.html

Podobno ma być o wiele lepiej:) Może do maja zdążę uzbierać odpowiednią kwotę na nowego kompa, bo jak nie, znowu będę cierpiał. Jestem opętany potrzebą zagrania w tą grę! :P

Awatar użytkownika
kiwaczek
szuwarowo-bagienny
Posty: 5629
Rejestracja: śr, 08 cze 2005 21:54

Post autor: kiwaczek » pt, 07 mar 2008 06:51

Skrócenie ładowania poziomów o 80%... A jednak można...

Brakuje mi tylko informacji podstawowej - czy upgrade do tej wersji będzie dostępny także w postaci patcha.
I'm the Zgredai Master!
Join us young apprentice!
Jestem z pokolenia 4PiP i jestem z tego dumny!

Awatar użytkownika
taki jeden tetrix
Niezamężny
Posty: 2048
Rejestracja: pt, 10 cze 2005 20:16

Post autor: taki jeden tetrix » pt, 07 mar 2008 10:23

kiwaczek pisze:Brakuje mi tylko informacji podstawowej - czy upgrade do tej wersji będzie dostępny także w postaci patcha.
Tak. Dla cierpliwych, bo będzie ważyć parę giga. I musisz się zarejestrować jako dumny posiadacz.
"Anyone who's proud of their country is either a thug or just hasn't read enough history yet" (Richard Morgan, Black Man)
"Jak ktoś chce sypiać ze skunksami, niech nie płacze, że mu dzieci śmierdzą" (Etgar Keret)

Awatar użytkownika
Coleman
Wampir
Posty: 3097
Rejestracja: wt, 14 cze 2005 16:41

Post autor: Coleman » pt, 07 mar 2008 10:40

Czyli, jednym slowem, przyznaja, ze wypuscili na rynek bubla i zgrywajac dobrego wujka zamierzaja sie wymigac od sytuacji, w ktorej powinni po porstu powymieniac plyty ze stara wersja na nowa.
Niech sie w dupe pocaluja.
You and me, lord. You and me.

Awatar użytkownika
taki jeden tetrix
Niezamężny
Posty: 2048
Rejestracja: pt, 10 cze 2005 20:16

Post autor: taki jeden tetrix » pt, 07 mar 2008 11:01

:facepalm:
Próbowałeś uruchomić swój egzemplarz na innym komputerze? Może po prostu masz uwaloną płytkę. Zdarza się. Wtedy masz podstawy do reklamacji.
"Patch" vel Edycja Rozszerzona będzie ważył dużo, bo ma zawierać 2 nowe przygody, na ten przykład, szacowane przez zespół na bodaj 5 godzin gry. Więc nowe modele postaci, nowe kwestie głosowe, itepe, itede. Czasy ładowania poziomów zostały już radykalnie skrócone po patchu 1.2 (który wyszedł... ile? tydzień czy dwa po premierze?), jeśli teraz mają się skurczyć o dodatkowe 80%, to pełen szacunek dla CDP Red.
Nie bronię ci krucjatować, Wąpierzu. Tyle, że znów nie mam pod ręką popcornu.
"Anyone who's proud of their country is either a thug or just hasn't read enough history yet" (Richard Morgan, Black Man)
"Jak ktoś chce sypiać ze skunksami, niech nie płacze, że mu dzieci śmierdzą" (Etgar Keret)

Awatar użytkownika
Coleman
Wampir
Posty: 3097
Rejestracja: wt, 14 cze 2005 16:41

Post autor: Coleman » pt, 07 mar 2008 11:10

Och, nie, nic z tych rzeczy... Jak juz pisalem wyzej, gra sie elegancko zainstalowala, tylko nie odpalila. Powiedziala, ze sprzet za slaby i no can do, mate. Zeby, na przyklad, powiedziala ktory kawalek sprzetu jej nie podszedl, jeszcze moznaby pokombinowac. Choc teoretycznie nie powinno byc takiej potrzeby, bo wszystkie wymagania minimalne moj komputer spelnia, a po czesci spelnia wrecz zalecane.

Poza tym, z zalinkowanego artykulu, widac wyraznie, ze dla samych tworcow pierwsza wersja rynkowa byla wersja niedokonczona. To, co beda teraz oferowac, to nie jest rozszerzenie, to jest uzupelnienie do wersji, jaka sobie zakladali od samego poczatku. To nie jest upgrade produktu. To pierwsza wersja gry byla celowo, badz nie downgraded.
You and me, lord. You and me.

Awatar użytkownika
taki jeden tetrix
Niezamężny
Posty: 2048
Rejestracja: pt, 10 cze 2005 20:16

Post autor: taki jeden tetrix » pt, 07 mar 2008 11:20

Coleman pisze:Och, nie, nic z tych rzeczy... Jak juz pisalem wyzej, gra sie elegancko zainstalowala, tylko nie odpalila.
Wyżej pisałeś tylko, że _próbowałeś_ zainstalować. Co, być może, zmizinterpretowałem. A do pomocy technicznej nie szło stuknąć maila?

Natomiast :facepalm: jak był, tak jest - legalni, zarejestrowani posiadacze "Wiedźmina" mogą sobie rozszerzenie ściągnąć gratis (how awful - taka na przykład "Noc Kruka" do Gothica II, czy choćby końska "zbroja" w Oblivion były płatne dla wszystkich. Zły CDPRed, zły!). I mają w ten sposób dwie nowe przygody. Fabularnie _odrębne_ od podstawki. The horror, the horror...
"Anyone who's proud of their country is either a thug or just hasn't read enough history yet" (Richard Morgan, Black Man)
"Jak ktoś chce sypiać ze skunksami, niech nie płacze, że mu dzieci śmierdzą" (Etgar Keret)

Awatar użytkownika
kiwaczek
szuwarowo-bagienny
Posty: 5629
Rejestracja: śr, 08 cze 2005 21:54

Post autor: kiwaczek » pt, 07 mar 2008 11:26

Pacza 1.2 mam. I żadnych zmian w tempie ładowania plansz nie zauważyłem. Dalej trwa to i trwa i trwa....

Chociaż się okaże pewnie, że mam ramu za mało...
Może jednak rozważę dołożenie kostki czy dwóch ;)
(bo przedwczoraj znowu odpaliłem i znowu mnie wciągnęło i znowu czas tracę)
I'm the Zgredai Master!
Join us young apprentice!
Jestem z pokolenia 4PiP i jestem z tego dumny!

Awatar użytkownika
Coleman
Wampir
Posty: 3097
Rejestracja: wt, 14 cze 2005 16:41

Post autor: Coleman » pt, 07 mar 2008 12:00

taki jeden tetrix pisze:
Coleman pisze:Och, nie, nic z tych rzeczy... Jak juz pisalem wyzej, gra sie elegancko zainstalowala, tylko nie odpalila.
Wyżej pisałeś tylko, że _próbowałeś_ zainstalować. Co, być może, zmizinterpretowałem. A do pomocy technicznej nie szło stuknąć maila?
Przejezyczenie. Zainstalowalem, podczas proby uruchomienia odmowila wspolpracy.
A co do maila... I co im napisze? Ze gra zazyczyla sobie lepszego sprzetu? Hm... Pomyslmy... Jaka tez moglaby byc potencjalna odpowiedz...
You and me, lord. You and me.

Trolliszcze
Psztymulec
Posty: 996
Rejestracja: pn, 07 maja 2007 01:43

Post autor: Trolliszcze » pt, 07 mar 2008 12:45

Niekoniecznie jednoznaczna. Gra może mieć problem ze zidentyfikowaniem jakiegoś elementu sprzętu z powodu sterownika, na przykład. Nie wiem, jak długo się bawiłeś tym Wiedźminem, ale możliwości jest multum. Niejednokrotnie spotykałem się z podobnymi problemami w przypadku gier MMO. Wychodził patch i zupełnie niespodziewanie mój kompatybilny sprzęt stawał się zupełnie niekompatybilny i gra odmawiała współpracy. Zwykle kontakt z obsługą techniczną pomagał, choć nie zawsze od razu.

EDIT:

Oczywiście przy wysyłaniu maila należy podać pełną specyfikację techniczną pieca. Najlepiej stworzyć sobie loga jakimś zmyślnym programem typu Sandra, która często wie o sprzęcie więcej niż instrukcja obsługi.

Awatar użytkownika
Coleman
Wampir
Posty: 3097
Rejestracja: wt, 14 cze 2005 16:41

Post autor: Coleman » pt, 07 mar 2008 12:51

A dziekuje, wiem o moim komputerze wystarczajaco duzo. Sam go skladalem.

I, oczywiscie, rozumiem Wasze podejscie. Nos dla tabakiery, nie ma sprawy.
You and me, lord. You and me.

Trolliszcze
Psztymulec
Posty: 996
Rejestracja: pn, 07 maja 2007 01:43

Post autor: Trolliszcze » pt, 07 mar 2008 12:59

Colemanie, dramatyzujesz. Programiści nie kończą pracy w dniu dystrybucji programu. Kończą znacznie wcześniej, a w tym czasie mogą się pojawić uaktualnienia sterowników, które w jakiś sposób z programem konfliktują. Czasem pomaga aktualizacja sterowników, czasem instalacja starszej wersji. Biorąc pod uwagę ilość dostępnego na rynku sprzętu, nie widzę nic nagannego w tym, że gra czasem odmówi współpracy - po to właśnie istnieje dział obsługi technicznej. Sytuacja naganna ze strony producenta to sytuacja taka, kiedy obsługa odpowiada mailem o treści: sorry Winnetou, nie zadziała, sprzedaj se pan swoją kopię na allegro.

I nie przesadzałbym z tym, że wiesz wszystko o swoim komputerze, bo go sam składasz. Jak już mówiłem - producent nie zawsze podaje PEŁNĄ specyfikację w instrukcji obsługi. Naprawdę.

Awatar użytkownika
kiwaczek
szuwarowo-bagienny
Posty: 5629
Rejestracja: śr, 08 cze 2005 21:54

Post autor: kiwaczek » sob, 08 mar 2008 09:10

kiwaczek pisze:Pacza 1.2 mam. I żadnych zmian w tempie ładowania plansz nie zauważyłem. Dalej trwa to i trwa i trwa....
Wybaczcie, że tak sam siebie cytuję, ale mnie sumienie gryzie! :)
Faktycznie różnica jest. Teraz to dopiero do mnie dotarło. Duże lokacje ładują się dalej długo, ale małe i duże po wyjściu z tych małych faktycznie przyspieszyły.
I'm the Zgredai Master!
Join us young apprentice!
Jestem z pokolenia 4PiP i jestem z tego dumny!

ODPOWIEDZ