Insektofobiczna rusałka i inne bramy gdzies tam, czyli M.W.

czyli o naszych albo cudzych autorach i ich dziełach - wszystko co chcielibyście wiedzieć, a o co (nie)boicie się zapytać

Moderator: RedAktorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
nimfa bagienna
Demon szybkości

Post autor: nimfa bagienna »

No to teraz ja.
Przeszłam tylko przez Podatek. Mogę powiedzieć, że czasem dobrze jest przeczytać coś z przymrużeniem oka, dobrze napisane, bez szarpiącego za sece Przesłania i Mrotschnej Misji, w wyniku której garstka desperados absolutnie musi Zbawić Świat.
I to by było na tyle.
Tłumaczenie niechlujstwa językowego dysleksją jest jak szpanowanie małym fiutkiem.

Żerań
Sepulka

Post autor: Żerań »

Oj, troszkę mnie Autorko zaniepokoiłaś planami. Nie chciałbym, żebyś zamieniła się w żeńską wersję Pilipiuka, który Wędrowyczowi nie daje przejść na emeryturę. Mi się "Wrota" strasznie spodobały między innymi właśnie dlatego, że są bardzo pomysłowe i na swój sposób oryginalne. Nie wiem czy tej oryginalności starczy dla całego cyklu. No, ale nie będę oceniał książek przed pojawieniem się na rynku. Zaś recenzja "Wrót" wkrótce:) Bardzo pozytywna recenzja:))

Awatar użytkownika
Millenium Falcon
Saperka

Post autor: Millenium Falcon »

Cieszę się:). Bardzo pozytywnie się cieszę;).
A z tym niepokojem to może rzeczywiście poczekaj. "Wrota" od początku były planowane jako coś więcej niż 1 książka (po 1 tomie zostało zresztą masę niewyjaśnionych i niedopowiedzianych spraw). A to, że robi się nagle z tego nie 3 tylko 4 albo 5, wynika tylko i wyłacznie z tego, że wydawca też ma swoje preferencje i bardzo ładnie mnie poprosił, żebym pisała trochę krótsze książki. Zważywszy na to, że gdybym w tomie 2 zmieściła wszystko to, co planowałam (niestety, obmyślając książkę ciężko mi ocenić ile te pomysły "objętościowo" zajmą) to chyba miałby ok 1000 stron, to prośba była całkiem rozsądna.
Optymistycznie zakładam, że kolejne tomy też będą śmieszne, i zapewniam, że bohaterowie cyklu przejdą na emeryturę. Ja już nawet wiem na jaką:))
PS. Mów mi Milenka, jak wszyscy;)
ŻGC
Imoł Afroł Zgredai Padawan
Scissors, paper, rock, lizard, Spock. - Sheldon Cooper

Awatar użytkownika
kiwaczek
szuwarowo-bagienny

Post autor: kiwaczek »

Wypraszam sobie to wszyscy... Ja nie mówię do Cię - Milenka! Solianko droga :P
FTSL
I'm the Zgredai Master!
Join us young apprentice!
Jestem z pokolenia 4PiP i jestem z tego dumny!

Żerań
Sepulka

Eee, a nie czasem Salianko?;P

W porządku Milenko:) Z tym pisaniem krótszych powieści, to wydawca imo ma rację. Zacznijmy od tego, że ostatnie 50 stron "Wrót" jest po prostu nudne, jakby zabrakło ci pomysłów. Chociaż w sumie nie dziwota, przez kilkaset stron sypałaś nimi jak z rękawa:) I ten biedny Ulk... przyzwyczaiłem się do gościa, aż się żal biedaka mi zrobiło. Zobaczymy Virvena w drugim tomie? Polubiłem skurczybyka. A co do objętości... 1000 stron w miękkiej okładce...Oj, oj, oj.

Awatar użytkownika
kiwaczek
szuwarowo-bagienny

Post autor: kiwaczek »

Chyba wiem jak do niej mówię? :P
I rada dobra - nie mów do niej per - Salianko, bo się bardzo denerwuje wtedy!
Prawda SOlianko?
I'm the Zgredai Master!
Join us young apprentice!
Jestem z pokolenia 4PiP i jestem z tego dumny!

Żerań
Sepulka

Dzięki za ostrzeżenie. Nie chcę oberwać latającym toporem:D

Awatar użytkownika
Millenium Falcon
Saperka

Żerań pisze:Eee, a nie czasem Salianko?;P
No tak, PRAWIE wszyscy mówią do mnie Milenko, poza Kiwaczkiem, który ma skojarzenia kulinarne z zupą, której ja osobiście nigdy w życiu nie jadłam. Kiwaczek jadł, i mówi, że ona dobra. Wniosek: całkiem dobrze mu się kojarzę:).
Żerań pisze:W porządku Milenko:) Z tym pisaniem krótszych powieści, to wydawca imo ma rację. Zacznijmy od tego, że ostatnie 50 stron "Wrót" jest po prostu nudne, jakby zabrakło ci pomysłów. Chociaż w sumie nie dziwota, przez kilkaset stron sypałaś nimi jak z rękawa:) I ten biedny Ulk... przyzwyczaiłem się do gościa, aż się żal biedaka mi zrobiło. Zobaczymy Virvena w drugim tomie? Polubiłem skurczybyka. A co do objętości... 1000 stron w miękkiej okładce...Oj, oj, oj.
A ja na tych ostatnich stronach starałam się wszystkie wątki powiązać i w razie potrzeby zakończyć... :( No nic, trzeba wyciągnąć wnioski na przyszłość. Akurat piszę końcówkę 2 tomu Wrót i mam nadzieję, że wyjdzie ciekawsza. Spoilerować nie będę, ale co do tego jak to będzie dalej z Virvenem - wskazówka jest w epilogu.

PS. Ja nie rzucam w ludzi toporami. Jestem kulturalną kobietą, i używam encyklopedii PWN,. Najlepsze (bo najgrubsze;>) jest wydanie jednotomowe.

EDiT: PS2. Tak, Kiwaczku, zdenerwuję się. Bardzo. ;)
ŻGC

Żerań
Sepulka

Znaczy wiesz, z tą nudą to tylko moje subiektywne odczucie:)) Skoro końcówka drugiej części "Wrót" już się pisze, tedy gdzieś na wiosnę, razem z bocianami, przyleci. ;P
Milena pisze:Ja nie rzucam w ludzi toporami. Jestem kulturalną kobietą, i używam encyklopedii PWN,. Najlepsze (bo najgrubsze;>) jest wydanie jednotomowe.
No w sumie... Jakby nie patrzeć po uderzeniu encyklopedią PWN-u ciało zostanie w całości, a przy toporach to nie całkiem...Dużo krwi, rąk obciętych, sprzątać to wszystko trzeba...

Awatar użytkownika
Millenium Falcon
Saperka

Optymista. To, że ja napiszę, to jedno, potem jest redakcja, a potem są plany wydawnicze. Osobiście obstawiam, że przyleci może wtedy, jak bociany odlecą.
A dziś mam jakiegoś niechcieja i nie mogę się zebrać do pisania. A tak niewiele zostało... :-/
ŻGC

Żerań
Sepulka

To to tyle zajmuje wydanie książki w Fabryce? Ło Jezusie święty... Czy raczej Łolaboga!;D A na poważnie - ehh, to trza będzie poczekać na sequel. Ale jak nie będzie warto...<ostrzy topór i zaczyna uczyć się zaklęć lewitujących>. Ja kobietą nie jestem, więc toporów użyć mogę;>;P

Awatar użytkownika
Millenium Falcon
Saperka

Zajmuje różnie, czasem dłużej, czasem krócej. A w przypadku 2 tomu Wrót zwłoka będzie też tym spowodowana, że w tej chwili już gotowy do wydania (w sensie zredagowany) jest mój zbiór opowiadań. Mam nadzieję, że wyjdzie na wiosnę przyszłego roku, ale jak już mówiłam - to zależy od planów wydawczych.
A co do toporów... Mam w domu wampirzycę i nie zawaham się jej użyć;>. Wreszcie pogryzie kogoś innego niż mnie ;>
ŻGC

Awatar użytkownika
Harna
Łurzowy Kłulik

Post autor: Harna »

Hmmm, to może i ja bym poczytała, co Milenka i Muz jej spłodzili? Gdzieś w lutym powinnam mieć czas i fundusze, to się do księgarni wybiorę po "Wrota" :-) Bo dostępne w sieci fragmenty jakoś mego degustibusa do "Podatku" nie zachęciły. Poczekamy, zobaczymy... ;-)
– Wszyscy chyba wiedzą, że kicający łurzowy kłulik to zapowiedź śmierci.
– Hmm, dla nas znaczy coś całkiem odmiennego – szczęśliwe potomstwo...
© Wojciech Świdziniewski, Kłopoty w Hamdirholm
Wzrúsz Wirúsa!

Żerań
Sepulka

Zbiór opowiadań? Ooo, a możesz coś przybliżyć?

Wampirzyca? Jeśli jest przynajmniej piękna, to niech przychodzi...Zaraz, zaraz...Mówisz, że cię wampirzyca gryzie, a ty jesteś ewidentnie kobietą, znaczy jest...O kurczę. :D;-)

Awatar użytkownika
Hitokiri
Nexus 6

Post autor: Hitokiri »

Ty, Żerań lepiej nie hipotetyzuj, bo jeszcze coś ci się stanie :PP I reckę pisz szybko, cobym poczytała i się zastanowiła nad zakupem Wrót :>
"Ale my nie będziemy teraz rozstrzygać, kto pracuje w burdelu, a kto na budowie"
"Ania, warzywa cię szukały!"

Wzrúsz Wirusa! Podarúj mú "ú" z kreską!

ODPOWIEDZ