zgadywanki i zagadki

czyli udowodnione lub nie zjawiska, względnie cuda-niewida oraz inne przejawy aktywności obcych

Moderator: RedAktorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Othar
Mamun

Post autor: Othar »

Późno było, do domu spieszno, a wczoraj dostępu nie miałem.

http://img534.imageshack.us/img534/8339/labiryntw.png
BoogieWoogie, Swing, Jitterbug, Rock'N'Roll, Foxtrot

Awatar użytkownika
flamenco108
ZakuŻony Terminator

Post autor: flamenco108 »

No dobrze. Oczami przeleciałem w jakieś 10 sekund. O co chodzi w tym labiryncie?
Nondum lingua suum, dextra peregit opus.

Awatar użytkownika
Ilt
Stalker

Post autor: Ilt »

Instrukcja obsługi jest stronę wcześniej.
Nie wiem tylko na czym polega zagadka. :P
The mind is not a vessel to be filled but a fire to be kindled.

Awatar użytkownika
Othar
Mamun

zagadką jest droga...
Czyli to o co chodzi w każdym labiryncie.

Awatar użytkownika
Nakago
Fargi

Post autor: Nakago »

A jak podać rozwiązanie? Pobrać rysunek, edytować, dorysować trasę, zapisać i w takim stanie zamieścić?
You can be anything you want to be
Just turn yourself into anything you think that you could ever be
("Innuendo", Queen)

Awatar użytkownika
Othar
Mamun

Sądzę, że jest to najprostsze rozwiązanie.

Co najlepsze nie będzie wątpliwości czy poprawne(dziś wyjeżdżam).

Awatar użytkownika
flamenco108
ZakuŻony Terminator

Post autor: flamenco108 »

W takim razie:

>>rozwiązanie
czy ewentualnie
>>to samo rozwiązanie
Nondum lingua suum, dextra peregit opus.

Awatar użytkownika
No-qanek
Nexus 6

Post autor: No-qanek »

Khem, khem, flamenco, warto czytać z uwagą.
Zaczynamy z zielonego punktu, musimy zgarnąć skarb w czerwonym i wrócić do zielonego.
Więc rozwiązania masz pół.

A tak wygląda rozwiązanie całe.
"Polski musi mieć inny sufiks derywacyjny na każdą okazję, zawsze wraca z centrum handlowego z całym naręczem, a potem zapomina i tęchnie to w szafach..."

Awatar użytkownika
No-qanek
Nexus 6

Othar się tu pojawi jeszcze, by mi udzielić błogosławieństwa, czy też on już wyjechany?

Bo ja wpadłem na świetną zagadkę i mi śpieszno by ją zadać.
"Polski musi mieć inny sufiks derywacyjny na każdą okazję, zawsze wraca z centrum handlowego z całym naręczem, a potem zapomina i tęchnie to w szafach..."

Awatar użytkownika
Cordeliane
Wynalazca KNS

Post autor: Cordeliane »

Zadawaj Waść, wstydu oszczędź... ;)
Light travels faster than sound. That's why some people appear bright until they speak.

Awatar użytkownika
No-qanek
Nexus 6

Zatem - zamieńcie się w uszy. Moja zagadka będzie świetną okazją na umysłowe majsterkowanie.

Zadanie polega na zaprojektowaniu zamknięcia do butelki, które charakteryzuje się tym, że otworzenie butelki przynajmniej wymaga dwa razy więcej zachodu niż jej zamknięcie. A przez zachód (czy wysiłek) mam tu na myśli np. długość ruchu, czyli o ile musimy dane elementy poprzesuwać (w lini prostej, bądź po okręgu, bądź po elipsie czy czym tam chcecie), niezbędny czas albo i potrzebną siłę. Polecam skoncentrować się na ilości i długości ruchów, ale na wszelki wypadek, by nie ograniczać kreatywności, dozwalam też inne sposoby na zrealizowanie wymogu.

Do tego uprzedzam, że projekt nie powinien zawierać żadnych elektronicznych czy elektrycznych części, a jedynym, czym może się posługiwać otwierający vel zamykający są jego 2 (słownie: dwie) ręce. Ręce nie potrafią czarować.

Dodajmy jeszcze, że butelka musi się dawać otwierać i zamykać wielokrotnie, zawsze spełniając wymóg. Przy czym możemy na niego patrzeć jak na grę: zamykający zawsze stara się zamknąć, jak najmniejszym zachodem, ale tak, by później otwierający musiał się wysilić przynajmniej dwukrotnie bardziej otwierając. Po otworzeniu zamykający znów powinien być w stanie tak zamknąć butelkę, by wysilić się przynajmniej dwukrotnie mniej niż otwierający przed chwilą, a zarazem przynajmniej dwukrotnie mniej niż będzie trzeba do późniejszego otworzenia butelki.
To dość skomplikowane zdania, ale istota zadana jest jasna chyba i bez nich. To tylko zabezpiecznie, uprzedzam na wypadek, gdyby ktoś się nie domyślił i miał potem pretensje.

Im bardziej eleganckie, praktyczne, możliwe do zrealizowania rozwiązanie tym lepsze.
Zaprzęgajcie mózgi w kierat, i POWODZENIA! :)

Awatar użytkownika
No-qanek
Nexus 6

Ejże, nie róbcie mi tego!
Nikt nie ma pomysłów czy też nikogo zagadka nie interesuje?

Jeśli to pierwsze polecam wziąć do ręki napój owocowy w szklanej butelce z kapslem - to może dać pewną inspirację.

Awatar użytkownika
Othar
Mamun

Wróciłem.

Rozwiązanie labiryntu oczywiście poprawne.

Mam pomysł na rozwiązanie zagadki No-qanka, jednak nie mam pomysłu na zagadkę, więc wstrzymam się do jutrzejszego popołudnia.

Awatar użytkownika
Othar
Mamun

Moim zdaniem najprostszym rozwiązaniem jest zastosowanie korka z zapadką.

Aby otworzyć trzeba zwolnić zapadkę i wyjąć korek.
Aby zamknąć wkładamy korek, zapadka sama się zamyka.

Zwalniam z góry zagadkę, bo nie mam teraz głowy.

Awatar użytkownika
No-qanek
Nexus 6

Wybaczę ci niezadanie zagadki, bo jesli temat zamrze to jeszcze jakies w zapasie mam. Ale wyjaśnij najpierw swój pomysł :P

ODPOWIEDZ