Znasz-li ten obrazek?

czyli Kosiarz umysłów

Moderator: RedAktorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Cordeliane
Wynalazca KNS

Post autor: Cordeliane »

Nie widziałam takiego wydania, ale idealnie pasowałoby 451 Fahrenheita ;)
Light travels faster than sound. That's why some people appear bright until they speak.

Awatar użytkownika
neularger
Strategos

Post autor: neularger »

Idealnie.
Wydawnictwo Solaris - 2008
W twoje ręce...

Sariss

Post autor: Sariss »

Jak nikt nie daje nowego opisu okładki to pozwolę się z wami pobawić i sam jakiś ładny opis strzelę:

Samotny wędrowiec odziany w czerwone szaty i opierający się na długim kosturze, przechodzi przez ogromne wrota, prawdopodobnie wykonane z piaskowca. Ciężko krocząc po złocistym piasku idzie w kierunku strzelistej, błękitnej wieży zakończonej kopułą, z której wystaje iglica. Ów wrota ozdobione są czaszkami należącymi niegdyś do jakiś dziwnych stworzeń z dwoma rogami i groźnie wyglądającymi ciosami.

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Post autor: Alfi »

Pewnie nikt tego tomiszcza nie ma na półce. Ja, owszem, widziałem takie cuś, ale tytułu za Chiny Ludowe nie kojarzę.
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

A tu od połowy listopada nic się nie dzieje. Nikt nie zgadł, Sariss ani odpowiedzi nie ujawnia, ani hinta nie daje...
Jako ojciec duchowy wątku pozwolę sobie przejąć.

Na horyzoncie dwie góry. Za nimi kolorowy chmury. Na pierwszym planie lądujący (startujący?) statek kosmiczny wpisany w duże V utworzone z niebieskich i fioletowych świateł. Reflektor(?) statku omiata snopem fioletowego światła coś w rodzaju skały w dolnym prawym rogu okładki.
Autorka jest kobietą, a książka - jak wynika z czwartej strony okładki - "na każdą kieszeń" (przypuszczalnie chodzi o format, nie o cenę).
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Hmmm... To może dodam, że w lewym górnym rogu jest czerwony kwadracik o zaokrąglonych rogach, a w nim głowa i szyja białego konia z rzadką czarną grzywką. Obok napis: Powieść uhonorowana... (tu dwie prestizowe nagrody). Na czwartej stronie okładki biały kwadrat, a w nim m.in. (pod kodem kreskowym i ISBN-em) skrót KSI-PFAN i numer.
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

No dobra, mówi się trudno.
Wydziedziczeni Ursuli K. Le Guin, wydanie kieszonkowe "Książnicy".
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Cordeliane
Wynalazca KNS

Obrazkowy wątek trudna wątek.
Tak sobie myślę, że pod tym względem lepiej było do końca lat osiemdziesiątych - głowa jeszcze nie bolała od przybytku, większość pozycji SF miała jedno, góra dwa wydania na polskim rynku, i więcej się znało "z widzenia".
To może tak:
Zapadający wieczór. Panoramiczny widok rozciągnięty na całą okładkę: na froncie część pałacu/zamku, przesłonięta nieco drzewami w typie śródziemnomorskim; z tyłu skraj tarasu z balustradą, nad tarasem łuk zwieńczony kamiennym lwem. W tle miasto z licznymi wieżami, położone nad wodą, a na niebie księżyc w pełni.
Light travels faster than sound. That's why some people appear bright until they speak.

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Myślałem, że Lwy Al-Rassanu, ale tam wody nie widzę...
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Cordeliane
Wynalazca KNS

Ciepło.
Dla uściślenia na wszelki wypadek, bo jak teraz czytam ponownie opis, to nie wiem, czy jasno się wyraziłam: określenia na froncie i z tyłu miały oznaczać nie usytuowanie obiektów na ilustracji, ale front okładki i tył okładki.

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Cordeliane pisze:Ciepło.
Hmmm... Inne znane mi okładki Kaya jeszcze mniej pasują do opisu. Chyba że pierwsze wydanie Tigany, ale tam raczej nie było księżyca.
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Cordeliane
Wynalazca KNS

Otóż to, pierwsze wydanie Tigany.
Był księżyc, był, nawet wymiarowo ponadnormatywny ;)

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

To teraz coś z klasyki. Dwa tomy, różniące sie okładkowo tylko cyferką.
Okładka czarna. Imiona autora wypisane u góry białymi literami. Biel nazwiska lekko przybrudzona, zwłaszcza w dole. Niżej chrząszcz barwy piaskowej z domieszką czerni. z cyferką 1 lub 2, w zależności od tomu. Od głowy chrząszcza biegnie w górę linia prosta - jakby chrząszcz był uwiązany na sznurku. Pod chrząszczem tytuł i nazwa wydawcy - wszystko białymi literami.
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Chrząszcz na okładce, we wspomnianym piaskowym kolorze, to aluzja do bardzo znanego opowiadania znajdującego się w tomie I. Tytuł opowiadania nie jest jednak tytułem całego zbioru - bo on nosi tytuł bardziej banalny.
Autor XIX-wieczny.
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
ElGeneral
Mistrz Jedi

Post autor: ElGeneral »

Coś mi się kojarzy z Edgarem Allanem... ale poza tym ciemny jestem jak tabaka w rogu.
Takie jest moje zdanie w tej materii, a oprócz tego uważam, że Kartagina powinna być zburzona.

ODPOWIEDZ