Napisał święty Jan w Apokalipsie, wyspę Patmos odwiedziwszy:
Wszyscy: mali i wielcy, bogaci i biedni, wolni i niewolnicy, otrzymują znamię na prawą rękę lub na czoło i nikt nie może kupić ni sprzedać, kto nie ma znamienia - imienia Bestii lub liczby jej imienia.
No i? Niech sobie ateiści gadają co chcą, ale to niemożliwe, by galilejski rybak, urodzony za Oktawiana, mógł bez natchnienia sił nadprzyrodzonych przewidzieć KSeF!
Religia w pięciu smakach
Moderator: RedAktorzy
- Alfi
- Inkluzja Ultymatywna
Religia w pięciu smakach
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.
Hadapi dengan senyuman.
- Alfi
- Inkluzja Ultymatywna
Religia w pięciu smakach
Wybitna Artystka. Nie jestem pewny, czy ateistka, czy agnostyczka. Korzystała z usług jasnowidza. Zawsze nosiła talizman. Panicznie bała się czarnych kotów, raz nawet odwołała koncert z winy jakiegoś mruczka. Na własne koncerty zawsze się spóźniała, bo była przekonana, że to przynosi szczęście.
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.
Hadapi dengan senyuman.
- Q
- Kobyszczę
Religia w pięciu smakach
forum miłośników serialu „Star Trek”, gdzie ludzi zdolnych do używania mózgu po prostu nie ma - Przewodas
- Alfi
- Inkluzja Ultymatywna
Religia w pięciu smakach
Mansowie - licząca 11-12 tys. osób grupa etniczna zachodniej Syberii, głównie w Autonomicznym Okręgu Chanty-Mansyjskim i innych okolicach Obwodu Tiumeńskiego. Jedynym szerzej znanym literatem tej nacji (poetą i prozaikiem) był Juwan Szestałow (1937 - 2011). Nie jestm pewny, czy Juwan nie jest ichnią formą Iwana, ale mniejsza z tym. Otóż angielska wiki twierdzi, że po rozpadzie ojczyzny światowego proletariatu Szestałow nawrócił się na prawosławie. Z kolei hiszpańska podaje, że na szamanizm. Z tegoż źródła się dowiedziałem, że według Szestałowa przodkami Mansów byli Sumerowie. Co by dowodziło, że już tysiące lat temu ludzie cywilizowani nie znosili upałów i szukali ochłody... choć Syberia to jednak lekka przesada.
Swoją drogą w takiej np. Republice Autonomicznej Mari El (to już okolice Wołgi) po 1991r. szamanizm rozkwitł niemal z dnia na dzień jak forsycja na wiosnę.
Swoją drogą w takiej np. Republice Autonomicznej Mari El (to już okolice Wołgi) po 1991r. szamanizm rozkwitł niemal z dnia na dzień jak forsycja na wiosnę.
Hadapi dengan senyuman.
Hadapi dengan senyuman.
- Q
- Kobyszczę
Religia w pięciu smakach
Czytając o szamanach, i o takich rzeczach:
...mających przecież bogate tradycje - od Awińskiego z Zajcewem do Kaszpirowskiego i Tombaka, można dość do wniosku, że - gdyby nie cenzura - Mistrz Lem mógłby opowiadanie "Profesor A. Dońda" osadzić niekoniecznie w Afryce.
forum miłośników serialu „Star Trek”, gdzie ludzi zdolnych do używania mózgu po prostu nie ma - Przewodas
- Q
- Kobyszczę
Religia w pięciu smakach
Przyszło mi na myśl, że to dziwne, iż nie powstała dotąd herezja chrześcijańska, wedle której Jezus nie umarł, by zadośćuczynić Bogu za grzechy ludzi, a przeciwnie: by - choć symbolicznie - wynagrodzić ludziom - za winy Boga.
("Adam, jeden z nas" Fiałkowskiego szedł niby w zbliżonym kierunku, ale nie tak daleko.)
("Adam, jeden z nas" Fiałkowskiego szedł niby w zbliżonym kierunku, ale nie tak daleko.)
-
Juhani
- Laird of Theina Empire
Religia w pięciu smakach
Wydaje mi się, że czytałem coś takiego. Tylko dawno to było - to raz (ze 20 lat temu), a dwa to było po angielsku i nie bardzo pamiętam tytuł (treści też nie jestem pewien na 100%). Jak znajdę ją gdzieś i upewnię się, że faktycznie o tym była, to dam znać.
- Q
- Kobyszczę
Religia w pięciu smakach
Zaintrygowałeś mnie. To czekam na cynk ;). BTW. To było coś rilajfowego czy z SF&F?
-
Juhani
- Laird of Theina Empire
Religia w pięciu smakach
Cholera, nie pomiętam plotu ani gistu, niemniej na pewno było inaczej, niż w Holy Bible😀. Raczej nie s-f.
-
Juhani
- Laird of Theina Empire
Religia w pięciu smakach
No, przypomniałem sobie, ale to jednak nie było tym, czego oczekiwałeś (pamięć mi już szwankuje). Było faktycznie o innej wersji, niż bilblia mówi, i było ciekawe, i dobrze się czytało, i mimo tego polecam do przeczytania, jednym słowem cieszyłem się, że na tę książkę trafiłem. To był "Judas!" Petera van Greenaway'a.
-
Juhani
- Laird of Theina Empire
Religia w pięciu smakach
Nie wiem tylko, czy na moim guście można polegać, bo cieszyłem się też z "All Fool's Day" Coopera (niestety też w ingliszu, chyba nie tłumaczyli). To takie postapo, troszkę w stylu Dnia Tryfidów, może brutalniejsze.
- Q
- Kobyszczę
Religia w pięciu smakach
Dzięki, postaram się wygrzebać.