Kicz - czym jest?

rozmowy nie zawsze niepoważne.

Moderator: RedAktorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marcin Robert
Niegrzeszny Mag

Post autor: Marcin Robert »

Achika pisze:Myślę, że jednym z wyznaczników kiczu (...) jest udawanie.
Gotów byłbym zgodzić się z tym stwierdzeniem. Dodałbym może jeszcze udawanie uczuć albo emocji (za pomocą przesadnych lub nienaturalnych gestów na przykład, jak to zdarza się w przypadku wielu posągów JP II).

Kicz jest także upiększaniem na siłę. Przykład - niebieskie oczy Jezusa Chrystusa na obrazach Go przedstawiających.

Przypomniałbym jednak swoje wcześniejsze stwierdzenie, że kicz jest szkodliwy tylko w nadmiarze, gdy jest wyolbrzymiony. Natomiast niewielkie odstępstwo od zasad estetycznych jest czymś dobrym. Kiedyś czytałem, iż estetycy XVI lub XVII wieku zwracali uwagę na fakt, że piękne są nie te rzeźby, budowle lub obrazy, które dokładnie realizują kanon, lecz te, które odstępują od niego w jakimś szczególe. (Choć czytałem to dosyć dawno, więc nie ręczę, iż czegoś nie pomieszałem). Po prostu wydaje mi się, że klasycystyczna budowla, w której na przykład kolumny zastąpiono by olbrzymimi ogrodowymi krasnalami (na wzór atlantów) sprawiałaby wrażenie brzydkiej. Natomiast takie same krasnale, jako niewielkich rozmiarów dodatek do takiej budowli, byłyby zabawnym akcentem ożywiającym dość nudny klasycyzm.

Awatar użytkownika
Gesualdo
Niegrzeszny Mag

Post autor: Gesualdo »

Achika pisze:
Myślę, że jednym z wyznaczników kiczu - oprócz "śliczności" estetycznej (kolorki, błyszczenie) i przesadnej oczywistości wymowy (np. pejzaże, gdzie każdy listek jest dokładnie namalowany - nie mam na myśli Celnika Rousseau, oczywiście) jest udawanie. Plastik udający kość słoniową. Plastik udający metal. Nadruk na serwecie udający haft. Sztuczna skóra, sztuczne drewno, sztuczny aksamit, sztuczna pozłota. Dzbanek z surowej gliny czy wiklinowy koszyk nigdy nie będzie kiczowaty. Jest prawdziwy.
Wspominasz, Achika, o "udawaniu" w kontekście materiałów - plastik zamiast kości słoniowej itd.
Ja zaryzykuję stwierdzienie, że kiczem możemy nazwać udawanie prawdziwej sztuki.
Nie chcę tutaj drążyć tematu, czym jest, a czym nie jest sztuka, bo zrobiłby się mały off
"Jestem kompozytorem i coś pewnie chciałem, ale już zapomniałem."

Awatar użytkownika
Gata Gris
Kurdel

Post autor: Gata Gris »

Dla mnie kiczem jest 99,99 procent tzw. suwenirów, wciskanych turystom. Jako mieszkanka "północnej stolicy" (aczkolwiek komunikacyjnej prowincji) czerwienię się za każdym razem, gdy widzę co prezentują letnie stoiska z pamiątkami. Matka Boska w grocie z muszelek. Delfinek na sznureczku na podstawce z muszelek. Malutki Neptun, też omuszelkowany. Latarnia morska, w muszlowej skorupce. A naród kupuje...

Awatar użytkownika
Gesualdo
Niegrzeszny Mag

Post autor: Gesualdo »

Gata Gris pisze:Dla mnie kiczem jest 99,99 procent tzw. suwenirów, wciskanych turystom.
W Polsce jest firma, która produkuje pamiątki z Australii:)
"Jestem kompozytorem i coś pewnie chciałem, ale już zapomniałem."

Awatar użytkownika
Achika
Ośmioł

Post autor: Achika »

Karola pisze:
Achika pisze:pytanie, czy ta ekoderma (plastik "eko"? toż to oksymoron...) ma za zadanie imitować prawdziwą skórę, czy tylko po prostu obniżać koszty lub np. sprawiać, by buty nosili ludzie nie noszący wyrobów skórzanych z przyczyn ideologicznych.
Ma imitować skórę, a dzięki temu obuw jest tańszy. Kicz?
W powszechnym pojęciu - raczej nie. Natomiast w czyimś osobistym - być może tak. Skoro dla Xiri kiczowate są szpilki...
Podobno w starożytności większość/znaczna część pomników w świątyniach i miastach była malowana. To by znaczyło że dopiero erozja zmieniła je z kiczu w dzieła? :)
Niewykluczone.
savikol pisze: Nasza kultura za sztukę uważa raczej rzeźby jednokolorowe. Starożytni widocznie mieli trochę inne poczucie estetyki.
Innym przykładem jest Pomnik Czynu Zbrojnego Polonii Amerykańskiej przez wielu warszawiaków uważany za najbardziej kiczowaty pomnik w mieście. Na zdjęciu nie widać za dobrze, ale rzeźba jest kolorowa.
Urocze. :-) Ze względu na ten stożek wulkaniczny można powiedzieć, że jest to wręcz erupcja kiczu. ;-)
Było pokolenie X, teraz jest pokolenie Ctrl + X.

Awatar użytkownika
Ebola
Straszny Wirus

Post autor: Ebola »

Się nie znacie. Nie widzieliście pomnika papieskiego przed gimnazjum w mieście Ostrów Mazowiecka. Nawet rodzice słali protesty, twierdząc, ze dzieci boją się do tej szkoły chodzić:P Co Ty mnie tu, nosiwodo, epatujesz papieżem, który zastępował św. Mikołaja. Hohohoho! ;P
Savikolu, owszem, starożytni paprali na kolorowo posągi, podobnie jak w średniowieczu posągi świetych paprano - taki Stwosz Wit, na przykład, ale to Niemiec był paskudny i widocznie na co dzień ogrodowe krasnale wyrabiał :P - co w jakimś stopniu niemiecką namiętność do krasnali tłumaczy :)
Nas spaczył renesans i zachwyt nad formą, A treść, pytam, treść gdzie?!
A, Achika sie nie zna. Ekoskóra jest ekologiczna i trendy, i glamour, i jezzy i co tam kto chce. Jak będziemy podbijać planety to będziemy mieć tylko ekoskórę i nie będziemy palić papierosów :P

I co Wy wiecie o kiczu?! Ja widziałam dziś w sklepie znicze, suODKie, takie echt karawanowe, obramowane prześliczności wielgiej drobniusieńkimi różyczkami. Kurde, chyba sobie kupię i postawię na kominku. Są bossskie
Jedz szczaw i mirabelki, a będziesz, bracie, wielki!
FORUM FAHRENHEITA KOREĄ PÓŁNOCNĄ POLSKIEJ FANTASTYKI! (Przewodas)
Wzrúsz Wirúsa!

Awatar użytkownika
Dabliu
ZakuŻony Terminator

Post autor: Dabliu »

Ebola pisze:Jak będziemy podbijać planety to będziemy mieć tylko ekoskórę i nie będziemy palić papierosów :P
Eee tam... będą ekopapierosy, takie zsynchronizowane ze wszechświatem, a nawet z multiświatem i nadświatem, o gminie Cisna w powiecie leskim nie wspominając ;)

Awatar użytkownika
Achika
Ośmioł

Post autor: Achika »

Ebola pisze:Się nie znacie. Nie widzieliście pomnika papieskiego przed gimnazjum w mieście Ostrów Mazowiecka. Nawet rodzice słali protesty, twierdząc, ze dzieci boją się do tej szkoły chodzić:P
Że niby TEN?
Było pokolenie X, teraz jest pokolenie Ctrl + X.

Awatar użytkownika
nimfa bagienna
Demon szybkości

Post autor: nimfa bagienna »

O słodki Jezu! Ebola, przed którym gimnazjum to stoi?
Tłumaczenie niechlujstwa językowego dysleksją jest jak szpanowanie małym fiutkiem.

Xiri
Nexus 6

Post autor: Xiri »

Przecież to nie jest nasz papież! Ja też się boję...

Awatar użytkownika
Hipolit
Klapaucjusz

Post autor: Hipolit »

Ebola pisze:I co Wy wiecie o kiczu?! Ja widziałam dziś w sklepie znicze, suODKie, takie echt karawanowe, obramowane prześliczności wielgiej drobniusieńkimi różyczkami.
A grały melodyjki? Jeśli nie grały melodyjek, to jeszcze nie było dno kiczu.
Pozdrawiam
Hipolit
Navigare necesse est, vivere non est necesse

Awatar użytkownika
Ebola
Straszny Wirus

Post autor: Ebola »

Owszem, Achiko, on ci jest, aczkolwiek zdjęcie nie oddaje w pełni urody DZIEUA. Dodam, że dzieweczka na pomniku też wygląda na mocno opóźnioną w rozwoju

Nimfo, gimnazjum jest, jak się na Ostrą Łąkę i Łomżę jedzie.

A, a propos zniczy, które są teraz wszędzie, aż strach otworzyć lodówkę, to stwierdzam, że prawdą jest, iż są rzeczy na ziemi, o których filozofom się nie śniło. Ciekawe, czy one też są z Chin.
Jedz szczaw i mirabelki, a będziesz, bracie, wielki!
FORUM FAHRENHEITA KOREĄ PÓŁNOCNĄ POLSKIEJ FANTASTYKI! (Przewodas)
Wzrúsz Wirúsa!

Awatar użytkownika
obb
Dwelf

Post autor: obb »

Habemus papam.
Głupi nie wymierają, a mądrzy nie chcą umierać. Ale każdemu pisana jest śmierć.

Awatar użytkownika
Rheged
Stalker

Post autor: Rheged »

Ebola pisze:Ostrą Łąkę (...) Łomżę (...) lodówkę (...) filozofom
Wirusa wywołuje Rhegeda z lasu? ;]
Emil 'Rheged' Strzeszewski
Pipe of the rising sun, Sympathy for the pipe
Pipe of the storm, Born to be pipe

Awatar użytkownika
nosiwoda
Lord Ultor

Post autor: nosiwoda »

Patrzę - na łące pasą się jałówki,
Jędrne jałówki
na zboczu Gubałówki.

edit: (mam wątpliwości co do jędrności, ale nie mogłem się powstrzymać przed wykorzystaniem tego tekstu)
"Having sons means (among other things) that we can buy things "for" those sons that we might not purchase for ourselves" - Tycho z PA

ODPOWIEDZ