Pytania wszelakie

czyli nic konkretnego, za to do wszystkiego

Moderator: RedAktorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ilt
Stalker

Post autor: Ilt »

Piękny link do przetłumaczonego artykułu na wiki o współczynniku Giniego, ale chyba nie napisałeś czego ma on dowodzić, o czym mówić, czy jaką opinię chcesz tym linkiem poprzeć, a ja nie potrafię się domyślić.
The mind is not a vessel to be filled but a fire to be kindled.

Awatar użytkownika
ElGeneral
Mistrz Jedi

Post autor: ElGeneral »

No cóż... Wszyscy chwalą Skandynawię... że niby tak dobrze się tym Wikingom żyje. Może dlatego, że na tej mapie jest tam zielono?
Takie jest moje zdanie w tej materii, a oprócz tego uważam, że Kartagina powinna być zburzona.

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Post autor: Alfi »

Gdyby wierzyć w głoszone od jakichś 20 lat dogmaty, to pod każdym kościołem powinniśmy mieć żebrzącego Szweda.
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
ElGeneral
Mistrz Jedi

Racja. Przecież wysoki socjal niszczy i wypacza ludzkie charaktery...
Takie jest moje zdanie w tej materii, a oprócz tego uważam, że Kartagina powinna być zburzona.

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

No, prawdę mówiąc, tej babie od pizzy na telefon nie dałbym ani złotówki...
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
ElGeneral
Mistrz Jedi

Alfi pisze:No, prawdę mówiąc, tej babie od pizzy na telefon nie dałbym ani złotówki...
???

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

To taka jedna uboga kobita, która pożycza, gdzie może, i nie ma zwyczaju spłacać długów, ale czasami zamawia pizzę na telefon, bo się jej nie chce pichcić.
Nawiasem mówiąc, wczoraj przez pomyłkę wyłączyli prąd w mieszkaniu obok, zamiast u niej.
Przypadek naprawdę patologiczny.
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
ElGeneral
Mistrz Jedi

Hm... Alfi! Nie uwierzę, że trzeba ci tłumaczyć różnicę pomiędzy jałmużną, napiwkiem a świadczeniami socjalnymi...

Awatar użytkownika
No-qanek
Nexus 6

Post autor: No-qanek »

Generale, mieszkałeś w tej Szwecji czy tylko tak z głowy wymyśliłeś, że tam się świetnie żyje?
"Polski musi mieć inny sufiks derywacyjny na każdą okazję, zawsze wraca z centrum handlowego z całym naręczem, a potem zapomina i tęchnie to w szafach..."

Awatar użytkownika
Młodzik
Yilanè

Post autor: Młodzik »

Jak dla mnie Szwecja to państwo robotów. No ale też nigdy tam nie byłem itede itepe.

Awatar użytkownika
ElGeneral
Mistrz Jedi

No-qanek pisze:Generale, mieszkałeś w tej Szwecji czy tylko tak z głowy wymyśliłeś, że tam się świetnie żyje?
Ty masz ciekawy sposób patrzenia na świat. Jak ktoś Ci powie, że na pustyni jest gorąco, to też go zapytasz, czy mieszkał na pustyni, czy sobie to wymyślił?

Awatar użytkownika
No-qanek
Nexus 6

Czyli to, że w Szwecji jest świetnie jest faktem tak samo oczywistym jak temperatura na pustyni?
Obawiam się, że jednak nie.

(Swoją drogą na pustyniach potrafi być mróz; i mam tu na myśli właśnie takie jak Sahara)
"Polski musi mieć inny sufiks derywacyjny na każdą okazję, zawsze wraca z centrum handlowego z całym naręczem, a potem zapomina i tęchnie to w szafach..."

Awatar użytkownika
ElGeneral
Mistrz Jedi

Wybacz, stary, ale nie mam dziś nastroju do dziecinnych przepychanek...

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

ElGeneral pisze:Hm... Alfi! Nie uwierzę, że trzeba ci tłumaczyć różnicę pomiędzy jałmużną, napiwkiem a świadczeniami socjalnymi...
Nie trzeba. Kłopot w tym, że niektórym jest wszystko jedno... byle jakimś psim swędem. Dla większości korzystających przykra konieczność, od której starają się uwolnić - a dla niektórych sposób na życie.
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
No-qanek
Nexus 6

Generale, przecież to nie jest dziecinna przepychanka!

Wybacz, ale uznawanie, że w jakimś kraju się dobrze żyje, bo "tak się mówi" i wyciąganie z tego wniosków mnie nie przekonuje.

ODPOWIEDZ