zgadywanki i zagadki

czyli udowodnione lub nie zjawiska, względnie cuda-niewida oraz inne przejawy aktywności obcych

Moderator: RedAktorzy

ODPOWIEDZ
Lasekziom
Kadet Pirx

Post autor: Lasekziom »

suszusz Cordi :)

Awatar użytkownika
Cordeliane
Wynalazca KNS

Post autor: Cordeliane »

Przepraszam, CO robię?...

No to jeszcze jedna dość stara zagadka:
Mamy transport owoców o dużej zawartości wody (99%), powiedzmy tonę (1000 kilo). Niestety wskutek przechowywania w nieodpowiednich warunkach owoce wyschły, i mają już tylko 98% wody. Ile teraz waży ten transport?
Light travels faster than sound. That's why some people appear bright until they speak.

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Post autor: Alfi »

To, co nie jest wodą, ważyło i wciąż waży 10 kg, a stanowi teraz 2%. Owoce ważą więc 500 kg.
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.

Lasekziom
Kadet Pirx

Cordeliane pisze:Wątek nieco usechł, więc wrzucam taki drobiazg na rozruszanie:
Jeśli półtorej kury znosi półtora jajka w półtora dnia, to ile kur zniesie sześć jajek w sześć dni? :)
Lasekziom pisze:suszusz Cordi :)
Nawiązałem do twych słów.

Awatar użytkownika
Cordeliane
Wynalazca KNS

Post autor: Cordeliane »

A, to w nawiązaniu zrobiłeś literówkę, stąd wyszło nieco niezrozumiale ;)

Alfi, Ciebie widzę nie złapię na podchwytliwe zagadki. Twoja kolej...
Light travels faster than sound. That's why some people appear bright until they speak.

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

To może coś z pogranicza geometrii i heraldyki/symboliki/zdobnictwa.
Jaki motyw heraldyczny i zdobniczy jest szesnastokątem, który ma osiem identycznych kątów ostrych i dwa razy po cztery identyczne kąty wklęsłe?
"Dwa razy po cztery" oznacza, że kąty należące do jednej z tych czwórek nie są takie same, jak kąty należące do drugiej z nich.

Przepraszam, jeżeli użyłem mało profesjonalnej terminologii. W każdym razie trzy razy sprawdzałem, co to jest kąt wklęsły, więc tu chyba nie ma pomyłki;-).
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
No-qanek
Nexus 6

Post autor: No-qanek »

Krzyż maltański pasuje.
"Polski musi mieć inny sufiks derywacyjny na każdą okazję, zawsze wraca z centrum handlowego z całym naręczem, a potem zapomina i tęchnie to w szafach..."

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Oczywiście. Właśnie o krzyż maltański mi chodziło.
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
No-qanek
Nexus 6

To teraz zagadka dedykowana.

Oto jest nasza wypełnianka

W pola wpisz nicki użytkowników udzielających się w tym temacie w ostatnim czasie (podpowiedź: Alfi, Cordeliane, lasekziom, Młodzik, Othar, flame).
Wielkość liter nie jest uwzględniana. Nicki wpisz wężykiem - może się on dowolnie wyginać, iść od prawej do lewej, od dołu do góry byleby tylko spełniał jeden warunek: dwie litery tego samego nicka stykają się dokładnie jednym bokiem. I są po kolei.
Część liter jest już wpisanych. Powodzenia.
"Polski musi mieć inny sufiks derywacyjny na każdą okazję, zawsze wraca z centrum handlowego z całym naręczem, a potem zapomina i tęchnie to w szafach..."

Lasekziom
Kadet Pirx

To co...
Zakładamy nowy wątek?

Awatar użytkownika
No-qanek
Nexus 6

Niech zadaje, kto chce.

Jeśli ktoś chce zobaczyć rozwiązanie lub dostać jakieś wskazówki to proszę.

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Zastanawiam się nad takim czymś - nie wiem tylko, czy prawidłowo sformułowałem...

Mamy cyfrę, którą oznaczany znakiem „x”. Mamy dodawanie trzech składników, zapisane wyłącznie przy użyciu tej cyfry, znaków „+”, ewentualnie nawiasu, znaku pierwiastka. „X” może być wykładnikiem potęgi lub stopniem pierwiastka (bo składniki dodawania mogą być potęgami lub pierwiastkami). Suma dodawania jest liczbą większą od 10 i zapisaną wyłącznie przy użyciu cyfry „x”, już bez pierwiastkowania, potęgowania itp. (ten warunek spełniają więc takie liczby, jak 11 lub 5555…).
Przyznam się, że odgadłem wartość tego „x” intuicyjnie. Czy jest jakiś prosty i zrozumiały dla laika sposób, by to”x” obliczyć, a nie tylko zgadnąć?
I czy przypadkiem nie ma więcej niż jednego rozwiązania?
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
No-qanek
Nexus 6

Chyba nie przedstawiłeś do końca problemu.

Jak zrozumiałem:

Mamy sumę trzech składników: A, B i C.
Każdy z nich ma postać: (xxx...x) lub (xxx...x)^x lub (xxx...x)^(1/x).

A+B+C > 10.

A+B+C jest postaci (xxxxx...x), tak?

Jakie wyrażenia spełniają takie warunki? - czy tak brzmi pytanie?

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

No-qanek pisze:
Każdy z nich ma postać: (xxx...x) lub (xxx...x)^x lub (xxx...x)^(1/x).
Jeżeli dobrze zrozumiałem zapis (a z matematyką ostatnio miałem do czynienia jeszcze Przed stanem wojennym), to w zasadzie tak. Z tym, że możliwe jest np. [(xxx...x)^x]^x i inne podobne.
O ile dobrze pamiętam, chyba jednak A = x, o czym na początku zapomniałem.
Poza tym x < 10.

Podejrzewam, że danych jest za mało, a rozwiązań "wielkie mnóstwo", bo potegować można na potęgę. Kiedyś zgadłem rozwiązanie, bo spróbowałem wariantu najprostszego.
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Ilt
Stalker

Post autor: Ilt »

Chyba jestem zmęczony albo czegoś nie rozumiem, bo próbuję uzyskać to 11, o którym mówisz, że działa, i nijak nie wiem jak.
The mind is not a vessel to be filled but a fire to be kindled.

ODPOWIEDZ