Pytania wszelakie

czyli nic konkretnego, za to do wszystkiego

Moderator: RedAktorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
nimfa bagienna
Demon szybkości

Re: Pytania wszelakie

Post autor: nimfa bagienna »

Alfi pisze:Takie pytanie mam do znawców mitologii germańskiej. Czy wiadomo,jakiej płci była biegająca po pniu świętego drzewa Igdrasil wiewiórka Ratatosk?
Oryginału w języku staroislandzkim w rękach nie miałam.
Ale.
Roger Lancelyn Green ufabularyzował opowieści z Młodszej Eddy w swojej książce Mity skandynawskie. W polskim tłumaczeniu jest, że Ratatosk biegała (po drzewie Yggdrasil).
Żeby dodatkowo skomplikować sprawę: języki skandynawskie, ze staroislandzkim włącznie, mają dwa rodzaje - wspólny (męsko-żeński), wyrażany rodzajnikiem "en" i nijaki, wyrażany rodzajnikiem "et". Zajrzałam na duńską stronę, a tam stoi jak wół: Ratatosk er et rendende egern på asken Yggdrasil (Ratatosk to wiewiórka biegająca po gałęziach Yggdrasilu). I niestetyż jest tam rodzajnik et, wskazujący na rodzaj nijaki.
No i tak się sprawy mają.
e. A we współczesnym islandzkim w tym zdaniu w ogóle nie ma rodzajnika...
Íkorni sá, er heitir Ratatoskr (Jest wiewiórka, zwie się Ratatosk)
Tłumaczenie niechlujstwa językowego dysleksją jest jak szpanowanie małym fiutkiem.

Awatar użytkownika
ElGeneral
Mistrz Jedi

Post autor: ElGeneral »

Interesowanie się płcią zobaczonej w parku wiewiórki uznałbym za dość osobliwe zboczenie ;-)...
Takie jest moje zdanie w tej materii, a oprócz tego uważam, że Kartagina powinna być zburzona.

Awatar użytkownika
neularger
Strategos

Post autor: neularger »

Czyli przyjmijmy że: "Jest wiewióro, zwie się Ratatosk" :)
Alfi, czy Nimfa Cię odpowiedzią usatysfakcjonowała? :)))
You can do anything you like... but you must never be rude. Rude is being weak.
Ty, Margoto, niszczysz piękne i oryginalne kreacje stylistyczne, koncepcje cudne językowe.
Jesteś językową demolką.
- by Ebola ;)

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Post autor: Alfi »

neularger pisze:Czyli przyjmijmy że: "Jest wiewióro, zwie się Ratatosk" :)
Alfi, czy Nimfa Cię odpowiedzią usatysfakcjonowała? :)))
W zasadzie tak, dzięki. To mi rozwiązuje ręce w kwestiach płciowych:-). Skoro nigdzie nie zostało to jednoznacznie powiedziane, mogę tej rudej plotkarze przypisać płeć dowolną.
ElGeneral pisze:Interesowanie się płcią zobaczonej w parku wiewiórki uznałbym za dość osobliwe zboczenie ;-)...
Po pierwsze, każdy jako tako znający się na zwierzętach odróżni np. samca sarny od samicy, i nie ma w tym niczego zdrożnego (nawiasem mówiąc, dzisiaj pierwszy raz od roku spotkałem samiczkę kosa). Po drugie, płeć Ratatosk(a) potrzebna mi była do celów literackich. Po trzecie, Ratatosk biegał(a) po pniu kosmicznego jesiona zwanego Igdrasil, a nie po pierwszym lepszym parku. To nie byle jakie zwierzę, ale coś jak pegaz albo lew nemejski.
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.

Juhani
Laird of Theina Empire

Post autor: Juhani »

Alfi pisze:Po pierwsze, każdy jako tako znający się na zwierzętach odróżni np. samca sarny od samicy, i nie ma w tym niczego zdrożnego
Jak się zna, to nie napisze samiec sarny tylko kozioł, i nie samica sarny tylko koza. A po czym odróżnia w okresie, gdy kozioł nie nosi parostków? Taki przeciętny znawca, oczywiście.

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Co do kozy i kozła, to już jest chyba specjalistyczny żargon myśliwych.
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.

Juhani
Laird of Theina Empire

Alfi pisze:Co do kozy i kozła, to już jest chyba specjalistyczny żargon myśliwych.
Kiedy one się tak właśnie nazywają:) Nic na to nie poradzę:) Tak jak samiec krowy to byk (w żargonie hodowców bydła:):)

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Dyć na tego kozła to u nos na wsi sie godało "sarniuch".
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Gorgel-2
Klapaucjusz

Post autor: Gorgel-2 »

Alfi pisze:Takie pytanie mam do znawców mitologii germańskiej. Czy wiadomo,jakiej płci była biegająca po pniu świętego drzewa Igdrasil wiewiórka Ratatosk?
Szczurzy Kieł? Szczurozęby?
Rat-a-(pardon my French)-Tusk???

Jakoś mi się z Epoką Lodowcową kojarzy...

;-P
"We made it idiotproof. They grow better idiots."

Juhani
Laird of Theina Empire

Trzeba by sprawdzić, jak ta wiewiórka się odżywiała. Jeśli jadła, to była ona, jeśli jadł, to on:)

Awatar użytkownika
ElGeneral
Mistrz Jedi

Post autor: ElGeneral »

W pobliskiej "Biedronce" są butelki Grant'sa (niebieskie i zielone etykiety) po 30 PLN butelka 0,5 i Johny Walker (Black Label) ) 0,5 za 59 PLN. Co mi radzicie? Decydują smak i jakość, a nie cena.
Takie jest moje zdanie w tej materii, a oprócz tego uważam, że Kartagina powinna być zburzona.

Awatar użytkownika
jaynova
Klapaucjusz

Post autor: jaynova »

Zależy co lubisz. Jasiu Wędrowniczek jest bardziej wytrawny, Grant'sy słodsze.
"May God have mercy upon my enemies; they will need it." - Gen. George Patton.

Awatar użytkownika
Gorgel-2
Klapaucjusz

Post autor: Gorgel-2 »

ElGeneral pisze:W pobliskiej "Biedronce" są butelki Grant'sa (niebieskie i zielone etykiety) po 30 PLN butelka 0,5 i Johny Walker (Black Label) ) 0,5 za 59 PLN. Co mi radzicie? Decydują smak i jakość, a nie cena.
Johnny W., Red Label -- IMHO nadaje się do czyszczenia kibli. Od Black Label w górę Johnny W. jest akceptowalny. Tudzież Chivas Regal czy Glenfiddich.

Grantsa nie miałem okazji. Nie wiem, czy mam żałować, czy wręcz przeciwnie...
"We made it idiotproof. They grow better idiots."

Awatar użytkownika
jaynova
Klapaucjusz

Post autor: jaynova »

Gorgel-2 pisze:Johnny W., Red Label -- IMHO nadaje się do czyszczenia kibli.
Nie pisz tak, bo skończy się jak z gościem z Youtube, który ma teraz proces o dobre tysiące PLN za skrytykowanie tatara. :)))
"May God have mercy upon my enemies; they will need it." - Gen. George Patton.

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Ludzie! Czy ktoś mi powie, komu mam wytoczyć proces: kancelarii premiera czy telewizji? "Hey Jude" w wykonaniu premiera wywołało u mnie niepokojące objawy w postaci ciężkiej niestrawności i bólów w okolicy mostka. Jest to na pewno poważny uszczerbek zna zdrowiu - ale kogo uznać za sprawcę?
Hadapi dengan senyuman.

ODPOWIEDZ